Alte știri

Vladimir Putin a ordonat ca parada militară de Ziua Victoriei să aibă loc pe 24 iunie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Considerând că vârful pandemiei de COVID-19 în Rusia a trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi ca parada militară care urma să celebreze la 9 mai împlinirea a 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste să aibă loc la 24 iunie, potrivit AFP, preluat de AGERPRES.

„Ordon să se înceapă pregătirile pentru defilarea militară în capitala rusă şi în celelalte oraşe. O vom face la 24 iunie”, a declarat Putin în cursul unei reuniuni cu ministrul său al apărării Serghei Şoigu, difuzată de televiziune.

Preşedintele rus a subliniat că situaţia legată de pandemie rămâne „stabilă în general în ţară, în regiuni şi în cadrul forţelor armate”. „Potrivit specialiştilor, vârful pandemie la noi poate fi considerat depăşit”, a mai spus el.

Data de 24 iunie este simbolică în Rusia pentru că este cea a primei mari defilări după victoria asupra naziştilor, care a avut loc în 1945. Data la care ea este organizată în mod obişnuit, 9 mai, se referă – potrivit Moscovei – la data capitulării Germaniei naziste.

Acest important eveniment patriotic, care ilustrează în fiecare an puterea militară rusă, a trebuit să fie amânat în acest an din cauza propagării epidemiei provocate de noul coronavirus în Rusia.

La 9 mai, Vladimir Putin s-a limitat la comemorări modeste: o defilare aeriană, un scurt discurs în faţa Monumentul soldatului necunoscut de lângă Kremlin, în care şeful statului a lăudat o Rusie „invincibilă”, apoi un altul în faţa soldaţilor în interiorul zidurilor Kremlinului.

Rusia deplângea atunci peste 10.000 de noi contaminări cotidiene cu noul coronavirus, în timp ce locuitorii din cea mai mare parte a imensului său teritoriu erau în izolare la domiciliu.

Creşterea numărului de noi cazuri cu SARS-CoV-2 s-a stabilizat de atunci şi autorităţile au început la 12 mai o ieşire din izolare prudentă şi variabilă în funcţie de regiuni. La Moscova, epicentrul epidemiei în Rusia, măsuri stricte rămân astfel în vigoare până la sfârşitul lunii mai.

Putin i-a ordonat marţi lui Serghei Şoigu ca „exigenţele în materie de securitate” să fie „cele mai ridicate în vederea pregătirilor pentru parada” din 24 iunie: „Riscurile pentru toţi participanţii trebuie să fie minime sau, şi mai bine, excluse!”.

Defilarea „Regimentului nemuritor”, în timpul căreia ruşii mărşăluiesc pe stradă cu portrete ale bunicilor, părinţilor sau altor rude care au participat la război va avea loc la 26 iulie.

Rusia a înregistra marţi un dublu record: 174 de decese provocate de COVID-19 în 24 de ore şi 131.000 de vindecări. Rusia, a treia ţară pe plan mondial ca număr de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, a înregistrat oficial până marţi peste 362.000, între care 3.807 decese.

Preşedintele rus a plasat în ultimii ani importanţa contribuţiei URSS la înfrângerea nazismului în centrul unui discurs al puterii şi prestigiului, declanşând o bătălie a memoriei cu occidentalii, pe care Moscova îi acuză că minimalizează rolul sovieticilor în victorie.

Revenirea în forţă a Rusiei pe scena internaţională în ultimii ani a fost marcată prin anexarea Crimeii ucrainene în 2014, scandaluri de spionaj şi o intervenţie rusească în Siria în 2015, în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad.

Citește și: Un pacient a desenat în timp ce era operat pe creier. Unde a avut loc intervenția

loading...

Comments are closed.