Economic

Votat în Parlament! Pe unde va trece gazoductul Ungheni-Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai multe terenuri de pe teritoriul unor localități din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și suburbiile Chișinăului din partea nordică vor trece în proprietatea statului pentru a face loc gazoductului Ungheni-Chișinău. Un proiect în acest sens a fost adoptat astăzi de către Parlament. Proprietarii terenurilor urmează să primească despăgubiri din partea statului, scrie diez.

Potrivit documentului adoptat, procedura de expropriere va avea loc concomitent cu construcția gazoductului, pentru a elimina orice potențial risc în procesul de implementare.

„Proiectul de lege nu afectează dreptul la despăgubire a proprietarilor bunurilor imobile și a proprietarilor de drepturi asupra acestora, afectați de construcția conductei. Guvernul își asumă responsabilitatea deplină pentru o dreaptă despăgubire a daunelor aduse solului, plantațiilor și construcțiilor, recoltei nestrânse precum și pentru alte daune imputabile”, se menționează în proiectul de lege.

Prima etapă a acestui proiect de interconectare a Moldovei și României a fost prin gazoductul Iași-Ungheni. Construcția a început pe data de 27 august 2013.În iulie 2014, gazoductul era terminat, având loc teste. A fost inaugurat la 27 august 2014, exact la un an de la startul construcției, în prezența premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, și a premierului României, Victor Ponta.

Potrivit actualului Ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, lucrările pentru gazoductul Ungheni-Chișinău vor începe în luna iunie a anului 2018. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

loading...

Comments are closed.