Washingtonul se arată ”profund îngrijorat” de ”condiţiile de detenţie” ale lui Aleksei Navalnîi

Statele Unite au afirmat luni 25 decembrie 2023 că sunt „profund îngrijorate” de „condiţiile de detenţie” ale opozantului rus Aleksei Navalnîi, reapărut într-o colonie penitenciară în regiunea arctică din nordul Rusiei, după ce a dispărut timp de aproape trei săptămâni, scrie Digi24.ro

„Salutăm informaţiile potrivit cărora Navalnîi a fost localizat. Cu toate acestea, rămânem profund îngrijoraţi de soarta lui Navalnîi şi de condiţiile sale nedrepte de detenţie”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Carismatic activist anticorupţie şi inamicul numărul unu al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”. Washingtonul a cerut din nou „eliberarea imediată” a bărbatului în vârstă de 47 de ani, îndemnând Moscova să pună capăt „represiunii crescânde a vocilor independente în Rusia” şi „ţintirii vătămătoare” a lui Navalnîi.

Activistul a dispărut la începutul lui decembrie din colonia penitenciară din regiunea Vladimir, la 250 de kilometri est de Moscova, unde fusese închis până atunci, ceea ce însemna transferul lui probabil într-un alt stabiliment. Purtătoarea sa de cuvânt a afirmat luni că „l-a găsit” în „colonia penitenciară numărul 3 din localitatea Kharp”, cu aproximativ 5 000 de locuitori, este situat în Iamalo-Neneţia, o regiune îndepărtată din nordul Rusiei. Se află dincolo de Cercul Arctic şi acolo sunt mai multe colonii penitenciare.

Total
0
Shares
Total
0
Share