Politic

“Exclusivul” JurnalTV: “Martorul” Proca recunoaște ca a tras în Gorbunțov!

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce acum o săptămâna, postul de televiziune “JurnalTV” anunța cu mare fast despre realizarea unui interviu in exclusivitate cu moldoveanul Vitalie Proca, suspectat că a ratat două asasinate, aseară au apărut declarațiile publice ale acestuia. Astfel, cel mai ghinionist killer din spațiul post-sovietic și-a asumat în fața tuturor faptul ca anume el a fost cel care a tras în bancherul rus refugiat în Anglia.

Potrivit lui Proca, comanda acestui omor vine la indicația lui Vlad Plahotniuc. Cei drept, Proca nu a putut explica motivul pentru care Plahotniuc i-ar fi dorit moartea lui Gorbuntov. Totodată apare o întrebare evidentă. Dacă Plahotniuc este comanditarul omorului, de ce toate activele lui Gorbunțov au trecut la Usatîi și oamenii săi.

Este sigur însă de un alt lucru. Și anume, despre faptul că înainte de planificarea omorului, Plahotniuc și-a dorit o întâlnire cu Proca, intermediar fiind Ion Druță, alias “Pisateli, un alt interlop cu renume. Deși, practica din cercurile criminale nu presupune niciodată ca comanditarul să discute direct cu killerul, potrivit lui Proca, în cazul său, cel care a comandat omorul l-a onorat cu prezența.

Cu toate acestea, acum câteva zile procurorii moldoveni au declarat într-o conferință de presă că organizatorul omorului, Ion Druță, cel care, de facto, a ținut contactul cu toată gruparea criminala, a făcut depoziții oficiale și a declarat că toate drumurile în cazul tentativei de asasinat duc, în realitate, la Moscova, spre Renato Usatîi.

Deasemenea, Proca s-a pierdut în detalii și când a fost întrebat ce statut are in dosarul penal deschis în Londra sau dacă a fost audiat. Cei drept, în fata jurnaliștilor, acesta a recunoscut că a tras în Gorbunțov. Nu a explicat însă, cum a fost posibilă ratarea de la jumătate de metru.

Asta in condițiile in care, în tinerețe a fost condamnat intr-un dosar de tâlhărie, unde victimele au fost maltratate cu bestialitate. Deasemenea, Proca a afirmat că după eliberarea sa condiționată din pușcărie acum mulți ani, i s-a facilitat obținerea pașaportului moldovenesc. Fapt adevărat.

Din a doua tentativă, la solicitarea celor de la Registru, Ministerul de Interne, controlat în acea perioada de premierul pe atunci, Vlad Filat, a dat aviz pozitiv și i-a curățat cazierul proaspătului pușcăriaș.

Astfel, cu poliția docilă a lui Filat, Proca a fost lăsat să circule liber prin toată Europa. Asta chiar dacă, potrivit procedurii de eliberare condiționată, el era obligat să-și pună semnătura in fiecare lună și să demonstreze că nu părăsește teritoriul Republicii Moldova.

Cu Frontiera și Vama controlată de Filat, însă, până să fie reținut la Moscova, Proca a traversat de nenumărate ori hotarul.
Potrivit unor informații, Proca ar mai fi dispus sa ofere un interviu. Nu este clar însă dacă s-a referit doar la jurnaliștii de la JurnalTV.

 

loading...

Comments are closed.