Soarta fostei judecătoare Domnica Manole va fi decisă mâine de către CSJ!

domnica manole mai sandu, blocul acum

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) va decide mâine dacă Domnica Manole va fi sau nu cercetată penal pentru faptul că în 2016 a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016, care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

Este vorba despre dosarul în care judecătoarea Curţii de Apel Chişinău a solicitat anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care i-a fost ridicată imunitatea şi, ulterior, pornită cauza penală la solicitarea procurorului general. Mai exact, pe 23 mai 2016, Eduard Harunjen, procuror general interimar de atunci, s-a adresat la CSM, cerând acordul pentru iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei. Procurorul îşi explica demersul prin faptul că CSJ a constatat că hotărârea Domnicăi Manole a fost luată cu „interpretarea eronată de prima instanţă a unei legi care nu putea fi aplicată, deoarece era abrogată, depăşirea limitelor împuternicirilor de către prima instanţă prin faptul interpretării Constituţiei…”. Astfel, CSM a permis urmărirea penală a judecătoarei. Dosarul însă nu are încă o finalitate, deoarece decizia CSM a fost contestată la CSJ și se află încă în examinare.

La rândul ei, decizia CSM a fost luată în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în care se invoca factori de risc în activitatea magistratei, abateri la mai multe dosare, inclusiv la decizia de a obliga CEC-ul să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei.

În urma avizului SIS, Manole a formulat obiecţii, indicând la „caracterul superficial al avizului, atitudini tendenţioase şi părtinitoare din partea SIS, lipsa unor justificări obiective a acuzaţiilor aduse judecătorului, însuşirea de către SIS a politicilor guvernării, la depăşirea de către SIS a obiectului verificării şi competenţei legale”. Ulterior, Manole a atacat avizul în instanța de judecată, doar că, la 12 mai, Colegiul judiciar al Curţii de Apel Cahul i-a respins solicitarea.

Decizia CSM prin care i s-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole a fost criticată de unii reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share