МосГорСуд capturat, sau cum Usatîi și patronii săi de la Moscova îl credibilizezeă pe Plahotniuc în Occident

Renato Usatii, Partidul Nostru, Balti, primar fugar, primar de Balti, Ilian Casu

Războiul informațional în calitate de element al războiului hibrid dus de Rusia în Republica Moldova a ajuns la turații maxime în contextul vizitelor coordonatorului alianței de guvernare de la Chișinău, președintelui Partidului Democrat Vlad Plahotniuc la Strasbourg și Washington. O stire apărută ieri pe un portal de știri de la Moscova a răvășit opinia publică de la Chișinău, fiind cu nesaț preluată de presa locală, care a înghițit astfel momeala serviciilor rusești. Judecătoria Basmannyi din Moscova a anunțat prin intermediul presei rusești că a emis un mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc, acesta fiind învinuit de autoritățile Federației Ruse că a organizat tentativa de omor a câtorva persoane fiind motivat de ură politică, religioasă și interetnică.

Între timp, purtătorul de cuvânt al instanței de la Moscova a declarat că mandatul de arest ar fi emis încă la data de 30 noiembrie, după care acesta ar fi fost atacat cu apel la o instanță superioară din Rusia. Dincolo de faptul că Interpol a negat ieri că Plahotniuc s-ar afla în căutare internațională și componența de infracțiune tragicomică care i se incriminează politicianului de la  Chișinău, PD și Plahotniuc s-au arătat surprinși de existența acestui dosar, astfel devenind foarte neclar cine putea să atace din numele său decizia judecătoriei Basmannyi de la Moscova, pe un dosar de existența căruia el nici nu cunoștea. Curat murdar, a la Caragiale.

Toate neclaritățile legate de știrea mediatizată de presă de la Moscova au fost spulberate ieri seara de către Renato Usatîi, care a intrat în direct prin Skype la unul din posturile TV de la Chișinău sponsorizate de către el și s-a lăudat că anume el se află la baza deciziei judecătoriei Basmannyi (judecătorie care emis  în 2013 și decizia de extrădare în România a killerului  Vitalie Proca)) și că are și calitatea de martor pe acel dosar.

Cu doar câteva ore înainte Usatîi a anunțat pe Facebook că ar fi fost ținta unui atentat organizat de Plahotniuc, cu concursul ministrului  de Interne de la Chișinău Jizdan. Astfel, canonada mediatică dirijată de agentul FSB Usatîiî (în calitate de comanditar, martor sau  victimă a atentatelor) se înscrie perfect, alături de plângerea adresată DIICOT de Platon, raiderul controlat de același FSB, în seria de atacuri ale Kremlinului și serviciilor speciale rusești pe frontul războiului hibrid de la Chișinău.

Totuși, Usatîi și killerul Proca par să aibă în continuare foarte multe în comun. Și nu e vorba doar de atentatul la viața lui Gherman Gorbunțov. Împușcăturile mediatice ale lui Usatîi ratează ținta mai rău ca cele făcute de Proca în 2012 la Londra și București. Usatîi și patronii săi de la Moscova nu doar că nu îl afectează nicicum pe Plahotniuc prin aceste lovituri, ba chiar îl favorizează în relația cu Occidentul, mai ales în contextul vizitelor întreprinse la Strasbourg și Washington.

Dincolo de caracterul năstrușnic, și momentul pentru atacul mediatic pare a fi ales total neinspirat de Usatîi și curatorii săi din serviciile de la Moscova, imediat după descalificarea Rusiei de la Olimpiada din 2018, act de neîncredere și izolare fără precedent primit de Kremlin și autoritățile rusești de la comunitatea internațională. Acum guvernarea de la Chișinău nici nu prea are nevoie să depună mare efort pentru a argumenta în fața UE și SUA poziționarea sa geopolitică, o fac cu brio chiar dușmanii săi de la Moscova. Mai pe scurt, vorba lui Usatîi, cum e țara, așa-s și killerii…

Total
0
Shares
Total
0
Share