Pe 1 feburarie 1918, Rusia a renuțat la Calendarul Iulian! În rezultat, de atunci sărbătorim Crăciunul de 2 ori

rusia, moscova, religie, calendar, 1 februarie

Azi este prima zi a lunii februarie, o zi în care s-au produs multe evenimente istorice, unul din ele fiind trecerea URSS de la Calendarul Iulian (vechi) la Calendarul Gregorian (nou) pe 1 februarie 1918. Acest lucru a însemnat schimbarea calendarului cu 13 zile în urmă. Să vedem cum a luat Moscova această decizie.

Țările europene și SUA au trecut la noul calendar cu mult timp înainte, astfel s-a ajuns în situația când unele națiuni se conduceau de calendarul nou și altele de cel vechi. Acest lucru îngreuna cooperarea internațională din punct de vedere politic, comercial, tehnologic, etc.

Un caz amuzat s-a pretrecut la Jocurile Olimplice din Marea Britanie în 1908. Atunci echipa olimpică a Rusiei a reușit o performanță unică în lume. Aceștia au ajuns la Jocurile Olimpice de la Londra cu 12 zile mai târziu decât era programat, din cauza că la acea dată rușii nu foloseau calendarul gregorian (pe care îl foloseau englezii).

Menționăm că deși laic Rusia a trecut la Calendarul Nou (gregorian) la fel ca țările europene și Statele Unite, totuși religios biserica rusă se conduce până în prezent de Calendarul Vechi (iulian). Din acest motiv creștinii ortodocși, inclusiv moldovenii, sărbătoresc și astăzi Crăciunul cu 13 zile mai târziu decât creștinii catolici din Occident.

Total
0
Shares
Total
0
Share