Alte știri

10 lucruri care te pot salva daca rămâi înzăpezit

Pinterest LinkedIn Tumblr
Drumurile cu maşina în afara oraşului pe viscol şi ninsoare trebuie evitate pe cât posibil, dar dacă eşti obligat să te deplasezi în astfel de condiţii uite câteva sfaturi şi lucruri pe care să lei ai la tine, în caz că rămâi blocat în zăpadă.
Încearcă să ai în maşină cât mai multe articole de pe această listă:
1) Bateria telefonului mobil încărcată la maximum, un cablu de încărcare pentru maşină sau un încărcător de baterie portabil
Dacă rămâi înzăpezit în timpul unei furtuni şi nu te mai poţi deplasa sună imediat după ajutor şi oferă informaţii cât mai precise despre locul unde te afli. Totodată, ar trebui să îţi suni şi prietenii sau familia pentru a le spune unde te afli şi ce s-a întâmplat.
2) Torţe de avertizare sau triunghiuri reflectorizante pentru a semnaliza locul unde te afli
Aceasta te ajută să fii observat de ceilalţi şoferi, dar şi de către salvatori în cazul unui viscol şi a vizibilităţii reduse. Nu strică să ai în portbagaj un triunghi reflectorizant de calitate.
3) Pături sau chiar saci de dormit
O să ai nevoie de ele în cazul în care rămâi blocat în frig, chiar dacă vei petrece acolo doar câteva ore.
4) Haine groase
Dacă vei rămâne blocat în zăpada va trebui să ieşi din când în când din maşină, ceea ce înseamnă că ţi-ai putea uda haine. Totodată, este bine să nu fii complet dependent de căldura produsă de motor, pentru că nu ai mereu plinul făcut şi nu ştii cât va trebui să rezişti în frig.
5) Apă îmbuteliată şi batoane de ciocolată sau cereale, pentru energie
6) Lanternă şi un set suplimentar de baterii
7) Nisip sau nisip de pisici
Dacă roţile ţi se învârt în gol şi ai nevoie de puţin mai multă tracţiune, poţi încerca să presari nişte nisip de pisici în zona roţilor. Poţi folosi şi covoraşele maşinii pentru aderenţă suplimentară.
8) Kit-ul standard de urgenţă pe timp de iarnă: lopată, cric, roată de rezervă, cabluri de remorcare, cabluri de pornire, o racletă, o perie de zăpadă
9) Trusă de prim-ajutor
10) Alte sfaturi utile: – Verifică constant dacă ţeava de eşapament nu este acoperită de zăpadă
                                       – Nu ţine constant motorul pornit, ci doar câteva minute în fiecare oră
                                       – Petrece cât mai mult timp în maşină, acolo ai toate proviziile şi eşti ferit de viscol şi alte pericole asociate vremii rele. Ieşi doar cât să-ţi cureţi ţeava de eşapament de zăpadă şi parbrizul.
În perioada de iarnă, serviciul operativ al Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” activează în regim non-stop 24/24. Ministrul Chiril Gaburici a anunțat că toți cei care întâmpină probleme pe traseele naționale pot suna oricând după ajutor la numerele: 022-74-89-61, 022-22-55-30, 060477177.

 

loading...

Comments are closed.