Social

10 personalități originare din Republica Moldova care au devenit cunoscute peste hotarele țării

Pinterest LinkedIn Tumblr

Republica Moldova mereu a avut mari talente care ne proslăvesc țara peste hotare. Datorită talentului lor, țara noastră a devenit cunoscută peste tot în lume.

Astăzi vom încerca să vă relatăm despre cele mai importante personalități originare din Republica Moldova care au devenit cunoscuți peste hoatarele țării.

1. Nicolai Sklifosovski- renumit chirurg rus, născut în anul 1836, în Dubăsari. Medicul care a devenit cunoscut în întreaga lume, care a salvat mii de vieți s-a născut în Republica Moldova.

2. Alexandr Frumkin- în 1895 s-a născut la Chișinău, a fost un fizician și chimist, unul dintre fondatorii electrochimiei teoretice. Membru al Academiei de Științe din URSS. Membru al Academiilor de Științe din Polonia, Bulgaria, Olanda, India, Leipzig (membru-corespondent), al Academiei Naționale de Științe a SUA (membru din străinătate), al Academiei Americane de Științe și Arte (membru din străinătate).

3. Julius Isserlis- s-a născut în 1888 la Chișinău. S-a stabilit cu traiul în Imperiul Rus unde a devenit unul din cei mai cunoscuți pianiști din perioada interbelică. Pe lângă pian, a devenit un important profesor în Moscova, Viena și Londra. Din 1980, filarmonica regală a Marii Britanii oferă bursa lui Isserlis pentru cei mai buni studenți. Nepotul său, Stiven Isserlis este cel mai important violoncelist britanic.

4. Anton Rubinștein- născut la Rîbnița în anul 1829, pianist și compozitor. A fost profesorul marelui compozitor rus, Petr Ceaikovski.

5. Alexei Șciusev- cel care a construit mauzoleul lui Lenin. Mai mulți ani la rând a fost cel mai important arhitector din URSS. Șciusev s-a născut în 1873 la Chișinău.

6. Boris Zahoder- scriitor care s-a născut în 1918 la Cahul. Zahoder este cunoscut pentru cărțile pentru copii foarte populare în URSS. Pe lângă propria creație, Zahoder a tradus mai multe cărți pentru copii scrisă în alte limbi.

7. Nicolai Lebedev, s-a născut în 1966 la Chișinău. Este unul din cei mai prolifici regizori ruși. Iar filmul său „Legenda nr. 17” despre viața jucătorului de hockey, Valeri Harlamov a fost premiat cu premiul de Stat al Federației Ruse, primită din mânile lui Vladimir Putin.

8. Horst Kohler, născut într-o familie de germani basarabeni. A fost președintele Germaniei timp de 6 ani, la fel a exercitat funcția de director al Fondului Monetar Internațional. Familia sa a migrat din orașul Rîșcani în Polonia.

9. Avigdor Lieberman- în 1959 la Chișinău s-a născut viitorul ministru al Afacerilor Externe, Al apărării, al Transporturilor și a Infrastructurii Naționale a statului Israel. Unul din cei mai importanți și longevivi oameni de stat din Israel.

10. Samuel Zemurray- născut la Chișinău a emigrat împreună cu familia sa în SUA unde a devenit unul din cei mai importanți oameni de afaceri din lume. Era cunoscut drept regele bananelor pentru că a devenit fondatorul firmei Chiquita, celei mai importante firme de vînzare a bananelor din lume.

loading...

Comments are closed.