Alte știri

120 de germani vor primi 1.200 de euro pe lună, fără să muncească. Scopul experimentului social care a început miercuri

Pinterest LinkedIn Tumblr

Experiment social inedit în Germania. 122 de persoane vor primi câte 1.200 de euro pe lună, timp de trei ani, fără a fi nevoite să muncească pentru acești bani.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Miercuri a început experimentul social menit să afle ce se întâmplă dacă oamenii au un venit minim garantat. Vor cheltui ei acești bani, vor face economii? Studiul este derulat de un ONG care vrea să mai afle dacă având acest venit asigurat oamenii vor munci mai puțin, deloc, sau dimpotrivă, vor continua să lucreze ca înainte?

Proiectul a fost lansat anul trecut și la el au aplicat două milioane de persoane. La final, au rămas cei 122 de beneficiari ai cecului de 1.200 de euro pe lună. Banii vin de la 150 de mii de donatori. În total este vorba de 5 milioane de euro.

Apologeții conceptului susțin că un venit universal, dincolo de beneficiul direct de unui sprijin pentru săraci, va îmbunătăți sistemul de asistență socială și chiar poate aduce reduceri de costuri.

S-ar înlocui schemele complexe de ajutoare existente, care presupun cheltuieli administrative mari. Va fi practic mai eficient.

De asemenea, dacă va fi universală, va fi eliminată frauda de la formele actuale de asistență socială.

În privința descurajării muncii nu ar fi o problemă, pentru că venitul adus de o slujbă asigură suplimentul de bani.

Lista contraragumentelor este mai lungă. Un pericol iminent ar fi că apariția unui astfel de venit pentru toți cetățenii va produce de fapt o explozie de cerere cu efect inflaționist. Pur și simpu toată lumea va avea dintr-odată un nou venit disponibil pe care îl va cheltui.

Și de fapt, venitul universal de bază, făcut să scoată oamenii din sărăcie, nu ar face decât să ridice pragul sub care este considerată sărăcia. 

Apoi, introducerea unui sistem de asistență socială generos ar reduce semnficiativ resursele publice pentru alte domenii – sănătate, educație. Iar o subfinanțare a acestora va crea probleme acute în viitor, care pun în pericol chiar existența acestui venit universal de bază.

loading...

Comments are closed.