Externe

151 de ani de când SUA au cumpărat Alaska de la Rusia! Un român a devenit eroul vremurilor în SUA pentru că a negociat tranzacția

Pinterest LinkedIn Tumblr

Se implinesc 151 de ani de cand Statele Unite ale Americii au cumparat Alaska, in data de 9 aprilie 1867, de la Rusia pentru suma de 7,2 milioane de dolari.

Un fapt mai puţin cunoscut este că cel care a intermediat afacerea a fost un român, George Pomuţ, care în acel moment era consulul al SUA la Sankt Petersburg, capitala imperiului ţarist. Pomuţ a fost un militar care a luptat în Războiul Civil american de partea statelor din Nord, iar respectul americanilor pentru ei este atât de mare încât o navă de luptă i-a purtat numele până în 1970 iar în vizita sa din 1997 de la Bucureşti, preşedintele Bill Clinton l-a evocat în discursul său, scrie evz.ro.

Pentru a înţelege cum s-a ajuns la momentul 9 aprilie 1967, când Alaska a fost cumpărată de SUA, publicăm pentru început un scurt istoric al acestui teritoriu. Primul contact al europenilor cu Alaska a avut loc în 1741, când Vitus Bering a condus o expediţie a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. După  ce echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune din lume, mici asociaţii de blănari au pornit spre ţărmurile Siberiei şi spre insulele Aleutine. Prima aşezare permanentă a europenilor a fost fondată în 1784, iar Compania ruso-americană a pus în aplicare un program de colonizare în primii ani ai secolului al XIX-lea. New Archangel de pe Insula Kodiak a fost prima capitală a Alaskăi, dar ea s-a mutat curând pentru un secol la Sitka.

Ruşii nu au colonizat complet Alaska, colonia nefiind foarte profitabilă. Românul George Pomuţ, fost colonel în armata SUA, consilier la Ambasada SUA din Petersburg, a devenit eroul vremurilor în America, după ce a reuşit să rezolve o problemă spinoasă care afecta relaţiile dintre SUA şi Rusia: disputa pe Alaska. Pe atunci, aceasta era una dintre cele mai sărace gubernii ruseşti, iar administraţia ţaristă a acceptat să o vândă Statelor Unite pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Preţul mic i se datorează lui Pomuţ, care a condus negocierile şi a participat la încheierea şi semnarea tratatului americano-rus. După acest moment a fost ridicat la rangul de general.

S-a născut în Ungaria în familia unor români ortodocşi

S-a născut la data de 31 mai 1818, într-o familie românească din oraşul Gyula aflat în comitatul Békés (astăzi pe teritoriul Ungariei). Tatăl său era fierar pe moşia grofului Wenckheim. Familia Pomuţ se pare că provine din satul Săcele, pe atunci în comitatul Braşov, de unde bunicul său, Dinică Pomuţ, a plecat spre vest în căutarea unui trai mai bun, din cauza nivelului economic scăzut din Transilvania de atunci. Copilul a fost botezat de către preotul ortodox Atanasie Georgievici din Gyula, cu numele de George Pomuţ. Actul de botez se păstrează şi în microfilm de către Biserica Mormonilor din Salt Lake City, Utah, SUA.

Părinţii, români de religie ortodoxă, i-au asigurat accesul la învăţătură, încât a putut studia arta militară la Academia Militară din Viena şi la cea din Saint Etienne (Franţa). După absolvirea studiilor universitare, a devenit procuror regal, iar mai târziu şi-a deschis un birou de avocatură. La izbucnirea Revoluţiei de la 1848, sub influenţa mişcării de înnoiri politice şi sociale care a cuprins întreaga Europă, a participat la revoluţia paşoptistă ungară, iar la scurt timp, s-a înrolat ca voluntar în armata de honvezi. A lucrat o perioadă ca secretar în subordinea guvernatorului fortului Komárom, Ujhazy, combatant revoluţionar în mişcarea lui Lajos Kossuth. Unitatea militară în care a luptat a obţinut o serie de victorii în luptele din vara anului 1849, iar Pomuţ a fost ridicat la rangul de căpitan.

Drumul spre America

George Pomuţ a părăsit fortăreaţa de la Komárom în perioada 1-3 octombrie 1849, după ce aceasta a fost cucerită de generalul Julius Jacob von Haynau. Spre sfârşitul anului 1849, pentru a scăpa de condamnarea hărăzită lui de guvernul austriac, s-a refugiat mai întâi în Italia şi apoi în Germania, de unde a ales să emigreze în Statele Unite ale Americii.

Împreună cu un mic grup de 30 de camarazi, George Pomuţ a părăsit portul Hamburg, ajungând la New York la 24 februarie 1850, unde a rămas numai câteva luni. De aici, împreună cu câţiva revoluţionari maghiari, emigranţi şi ei, au hotărât să se îndrepte spre Vest. Grupul de emigranţi s-a stabilit în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. Mica lor colonie a primit numele de „New Buda” şi se afla la sud de localitatea Burlington. Acest oraş era doar plănuit de către emigranţi, el neexistând niciodată ca aşezare urbană.

Citiți continuarea AICI.

loading...

Comments are closed.