16 proiecte finanțate prin intermediul Programului activităților de reintegrare au fost finalizate, iar alte 26 sunt în curs de realizare

16 din cele 42 de proiecte finanțate din Programul activităților pentru reintegrarea țării (PARȚ) au fost finalizate până la data de 17 octombrie curent, alte 26 fiind în curs de realizare.

Este vorba despre reparația sălilor de studii din grădinița de copii din satul Telița, raionul Anenii Noi, reparația capitală a sălii de festivități din cadrul gimnaziul Ursoaia, raionul Căușeni, crearea Centrului de tineret în satul Mălăieștii Noi din raionul Criuleni. De asemenea, din mijloacele PARȚ 2020 a fost construit un stadion multifuncțional în Holercani, raionul Dubăsari, au fost reparate clădirea Centrelor medicilor de familie din Leuntea și Grădinița al CMF Copanca, raionul Căușeni și a fost reparat capital acoperișului și executate lucrări exterioare la Oficiul administrativ din satul Sănătăuca, raionul Florești.

Totodată, a fost renovat grupul sanitar și de igienă din centrul multifuncțional onetru tineri din orașul Rezina, reabilitate rețelele electrice în localitățile Bălăbănești și Boșcana, raionul Criuleni, Doroțcaia, Molovata Nouă și Cocieri, raionul Dubăsari și Talmaza din raionul Ștefan Vodă, au fost acordate ajutoare materiale în valoare de 800 mii lei celor opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană și alocate resurse pentru funcționarea delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control.

Programul activităților de reintegrare a țării are un buget anual de 15 milioane lei, fiind eligibile pentru finanțare proiectele ce urmează a fi implementate în localitățile din Zona de Securitate și care reflectă activități specifice, cum ar fi dezvoltare comunitară și regională, reabilitare și renovare a infrastructurii locale, modernizare a instituțiilor sociale-cheie, soluționare a problemelor stringente de dezvoltare, asigurare a serviciilor publice esențiale, precum și acțiunile care contribuie la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populația de pe ambele maluri ale Nistrului și la realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.

În acest an au fost selectate pentru finanțare 42 de proiecte din totalul de 120 de proiecte depuse. Dintre acestea,5 milioane lei au fost alocate pentru modernizarea instituțiilor din sistemul educațional, aproape 3 milioane lei pentru reparația și dotarea instituțiilor administrative, de cultură, sport și medico-sanitare și 6.2 milioane lei pentru iluminarea stradală și reconstrucția apeductelor din localitățile situate în Zona de Securitate.

În total, în perioada 2011 – 2019, au fost finanțate 393 proiecte în valoare de 111.74 milioane lei.

Citește și: Școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului beneficiază de condiții mai bune datorită finanțării PARȚ

Total
0
Shares
 
Total
0
Share