Strada Albișoara nu va mai fi inundată. Au început lucrările de betonare a albiei râului Bîc

O porţiune din albia râului Bîc va fi betonată. Municipalitatea a dat deja start lucrărilor şi speră că, astfel, strada Albişoara nu va mai fi inundată.

Costul proiectului este de aproape 34 de milioane de lei, bani alocaţi de bugetul municipal şi Fondul Ecologic Naţional. Totuşi, responsabilii recunosc că toată albia râului din oraş ar trebui betonată, doar că pentru asta ar fi nevoie de milioane de euro, transmite publika.md

“Lucrările de curățare a râului Bîc au început încă de anul trecut. Atunci, muncitorii au scos peste 6000 de tone de nămol acumulat de-a lungul anilor. După betonarea albiei și a malurilor râului, autoritățile dau asigurări că zona nu va mai fi inundată la fiecare ploaie torențială.”

Acum, drumarii lucrează pe porţiunea dintre străzile Petru Rareş şi Mihai Viteazul. “Iată, am înşirat pietrişul şi în curând trebuie să vină betonul, să betonăm bucata care ne-a mai rămas.”

“Iată aceste cusături între beton, ele vor fi umplute cu material elastic, care ar asigura integritatea acestor maluri, în cazul schimbării sezonului şi dilatarea sau comprimarea lor.”, a declarat Vladimir Roșca, şeful interimar al Î.M. Direcţia Construcţii Capitale.

Râul Bîc nu a mai fost curăţat în întregime de zeci de ani, aşa că, în unele zone, era plin de nămol.

“Pentru a avea o abordare complexă, lucrările trebuie începute de la barajului râului la Vatra. Însă, este un proiect foarte costisitor. Este o estimare, în jurul la 8,5, 9 milioane de euro.”

Oamenii care locuiesc în zonă speră că, datorită acestui proiect, problema inundaţiilor şi a mirosului urât va fi rezolvată. “Erau inundaţii mari, mai ales acolo unde se scurg toate apele de pe Petru Rareş.”

“Aici era aşa un miros, desigur că o să fie mai bine. Toţi oamenii simţeau asta, ori aruncau gunoiul, cine ştie ce era.” “Este minunat, curăţă, parcă e mai luminos, mai uşor de respirat.”

În anul 2017, Guvernul României a promis un grant de aproape 10 milioane de euro pentru curăţarea albiei râului Bâc, însă banii deocamdată nu au au fost transferaţi.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share