Politică

23 iunie 1990! După cincizeci de ani de URSS, Republica Moldova își declară Suveranitatea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cu 27 de ani în urmă, ca azi deputaţii de la Chișinău au votat Declaraţia de Suveranitate a Moldovei, republică unională care făcea primul pas spre independența față de Uniunea Sovietică! Să facem o mică incursiune în propria istorie și să ne amintim cum s-a întâmplat.

Sovietul Suprem (Parlamentul de la Chişinău) al RSS Moldova, aflat în componenţa URSS, a adoptat Declaraţia Suveranităţii Republicii Moldova. Documentul prevede că ”Republica Sovietică Socialistă Moldova este un stat suveran”, servind drept model pentru elaborarea Declaraţiei de Independenţă (1991) şi a Constituţiei a Republicii Moldova (1994).

Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională. Astfel, Declaraţiei de Suveranitate stipulează în mod clar că suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei.

În document este menționat faptul că ”pământul, subsolul, apele, pădurile şi alte resurse naturale aflate pe teritoriul R.S.S. Moldova, precum şi întregul potenţial economic, financiar, tehnico-ştiinţific, valorile patrimoniului naţional” sunt declarate „proprietatea exclusivă necondiţionată a R.S.S. Moldova”.

Declaraţia de Suveranitate a fost votată în uninimiatate, cu o singură abţinere.

loading...

Comments are closed.