Editoriale

Blogger: 3 motive – de ce am refuzat să mai ajut alți oameni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Viața este un amestec complicat dintre bine și rău. Nu există nimic în totalitate bun și nimic în totalitate rău. În ceva negativ poți observa o latură pozitivă, precum și în ceva pozitiv – una mai puțin plăcută. Să fii de ajutor nu e o idee rea, dar nici una ună. Iată motivele pentru care am refuzat să-mi ofer ajutorul:

1. Încetează să ajuți oamenii care nu merită asta. E dificil să faci asta. De mici am învățat cât de bine e să fii prietenos și săritor la nevoie. E adevărat că toți suntem egali, cu toate astea nu fiecare merită ajutat. Există oameni care, pur și simplu, parazitează pe seama muncii altora. Ei primesc gestul drept ceva firesc, fără a fi recunoscători.

2. Încetează să ajuți oamenii care nu îți apreciază gestul. Slăbiciunea mea este că îmi place să îi ajut pe alții. Îi ajut chiar dacă nu mi s-a cerut s-o fac. Problema e că asta poate juca în defavoarea ta. O clientă de-a mea avea probleme la serviciu. Împreună cu toată echipa am decis să îi verificăm toate datele pentru a determina sursa problemei. Am făcut-o fără a lua un ban în schimb. Când am găsit problema și i-am arătat-o clientei, ea imediat a refuzat serviciile noastre. Persoana în cauză nu era pregătită să facă față unei asemenea probleme.

3. Nu ajuta dacă nu ești sigur 100% că poți să o faci. Nu trebuie să propui ajutorul tău cuiva dacă nu ești gata să îl oferi. Uite un exemplu alegoric: te afli pe plajă cu cineva. Persoana în cauză și-a uitat crema acasă și zice că se va bronza în altă zi. Dar tu o convingi să rămână. Zici că îi împrumuți din a ta, dar și a ta s-a terminat. În fine, aveți ambii de suferit. Să empatizezi cu oamenii și să-i susții este binevenit, dar nu uita de tine în tot acest timp.

autor: Eva Adam (Chișinău)

loading...

Comments are closed.