30 de tineri din R. Moldova învață arta fotografică de la profesioniștii National Geographic

30 de tineri, cu vârste între 11 și 18 ani, din 32 localități din țară, învață de la profesioniștii de la National Geographic arta povestirii prin fotografii. Atelierul online „Schimbarea de ACASĂ prin fotografii” s-a desfășurat în perioada 11–13 septembrie 2020, cu sprijinul SUA, PNUD și al Elveției, informează Moldpres.

Potrivit Tatianei Solonari, specialistă în comunicare în cadrul proiectului PNUD ”Migrație și dezvoltare locală”, programul „Schimbarea de ACASĂ prin fotografii” se va derula timp de un an (2020–2021) și va îndruma tinerii să-și materializeze proiectul fotografic personal.

„Sunt stabilită de peste 10 ani în SUA unde lucrez în domeniul fotografic, inclusiv pentru proiecte National Geographic. Sunt fericită să fi putut realiza acest program pentru tinerii de la noi din țară cu fotografi notorii din SUA”, a menționat Andriana Mereuță.

La rândul Erika Larsen, fotografă la National Geographic, a afirmat că este extrem de fericită că poate discuta cu tinerii din Moldova. „Chiar din prima zi de training am simțit o energie și dorință puternică a acestor tineri de a învăța și a vedea lumea din diferite perspective. Sunt sigură că anume ei sunt agenți ai schimbărilor pozitive la ei acasă”, a spus Erika Larsen.

În vara lui 2021, la Sipoteni, Capitala Tineretului, se va desfășura o tabără de fotografie. Programul va culmina cu o expoziție națională de fotografie.

„O să învățăm tinerii cum să arate problemele, dar și reușitele din localitățile lor, astfel reușind să contribuie la coeziunea socială dintre localnici și oamenii din diasporă, pentru schimbări în bine în localitățile țării. Tinerii beneficiari ai programului vor fi încurajați și instruiți cum să ghideze pe alți semeni în domeniul fotografic, astfel ca fiecare primărie și asociație de băștinași să aibă fotografi capabili să promoveze localitatea”, a precizat Zinaida Adam, managera proiectului PNUD-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”.

Programul „Schimbarea de ACASĂ prin fotografii” este inițiat de Andriana Mereuță, moldoveancă stabilită în SUA, care cooperează în proiecte National Geographic și și-a dorit să avanseze arta fotografică în Moldova. Finanțarea este oferită de Ambasada SUA în Moldova. Tinerii participanți au fost selectați din rândul beneficiarilor proiectului PNUD-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”, cu care Andriana Mereuță are o cooperare fotografică de durată, în anul 2017 beneficiind și de o bursă pentru a reveni în vacanță în comunitatea de baștină, pentru a transfera bune practici, a aduce noi idei și experiențe.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share