30 mai – ziua Sclerozei Multiple. Poți să ai o viață deplină suferind de această maladie? Istoria unei paciente care trăiește cu ea deja de 12 ani

Potrivit Olesei Odainic, doctor în științe medicale, neurolog  de categoria superioară și șeful secției Neurourgențe din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Scleroza Multiplă este o maladie cu diferite feţe, deoarece poate să debuteze cu un simptom sau din start să meargă cu mai multe simptome. Cele mai frecvente fiind dereglări vizuale, dereglările de echilibru, amețeli, instablitate la mers, slăbiciuni în mâni sau în picioare, iar adunarea mai multor simptome trebuie să ne pună în gardă.

În Republica Moldova, potrivit doamnei doctor, sunt două tipuri de tratament, unul care se face atunci când boala este în acutizare sau atunci când este în debut.

În țara noastră există un program național iar în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie funcționează Comisia Instituțională care se numește Scleroză Multiplă unde pacienții o dată la trei luni vin pentru evaluare și pentru adaptarea acestui tratament.

Cauzele apriției maladiei nu se cunosc deocamdată, ne spune Olesea Odainic.  Este o combinare de factori, inclsuv predispunerea genetic, mediul înconjurător și expunerea la factori de stres.

Îndemnul doamnei medic pentru toți cei care prezintă careva simptome caracteristice Sclerozei Multiple este ca neapărat să se adreseze la medicul neurolog la apariția primelor simptome, deoarece dacă trece mai mult timp atunci deja și mai greu se stopează boala, deoarece din păcate ea nu are tratament definitiv dar medicii pot să ajute pacienții ca ei să se mențină, luptând pentru calitatea vieții acestora.

Olesea Odainic este cea care în cadrul INN îi salvează pe cei ce suferă de această boală cruntă și le oferă șansa la o viață deplină, chiar dacă nu vor mai scăpa de această maladie niciodată.

Ea este cea care lucrează cu fiecare pacient în parte și îl monitorizează nu doar pe parcursul internării dar ani la rând, ori de câte ori acesta se adresează cu compicații sau simplu, după un sfat, deoarece pacienții săi deja cunosc, doamna doctor le devine nu doar medic dar și prieten, celor pe care îi ia sub aripa sa.

Una dintre pacientele sale este și Natalia, o femeie din Chișinău în vârstă de 36 de ani, dar care deja  de 12 ani suferă de această maladie.

„Pe atunci aveam 24 de ani. Într-o zi am simțit cum îmi amorțesc ambele picioare și mâna stângă. Nu am acordat mare atenție acestui fapt. În jur de cinci luni am trăit cu aceste stări. Peste vreo trei luni am început să nu simt piciorul drept și să îmi pierd echilibrul. Totul a trecut de la sine peste un anumit timp, iar în 2011 într-o zi am încetat să mai pot să merg. Am ajuns la INN, mi sa făcut rezonanța magnetică, în urma căreia medicii mi-au zis că am Scleroză Multiplă. Acum am 36 de ani, de 9 ani sunt invalid, iar să simt că pot trăi o viață deplină chiar și cu  această boală am simțit abea în 2012, când am cunoscut-o pe doamna Olesea Odainic și mulțumită ei și tratamentului pe care mi-l indică doamna doctor eu mă simt mult mai bine,” ne porvestește Natalia.

Nu este totul roz după aprobarea unui anumit tip de tratament. Atât Natalia, cât și ceilalți pacienți, periodic au înrăutățiri a stării de sănătate, iar în acele momente, ei au nevoie de internare urgentă.

„Am perioade când pierd vederea, văd ca prin ceață totul și imaginea este ca un puzzle, nu pot să îmi țin echilibrul și uneori chiar nu pot merge. O asemenea înrăutățire a stării mele am avut și anul trecut, nu vedeam nimic, nu puteam să merg, iar datorită doamnei Odainic,  în scurt timp după internare am inceput să mă simt mai bine și acum văd perfect, pot să merg, am o viață deplină, sunt practic alt om. Mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns la acest spital unde lucrează medici minunați care au o atitudine foarte bună față de pacienți. Doamna Olesea mi-a explicat mereu amănunțit tot ce trebuie să fac și cu ajutorul ei eu reușesc să traiesc o viață deplină,” ne-a mai spus Natalia, scrie inn.md.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share