41 de militari moldoveni, inclusiv patru femei, vor participa la misiunea de menținere a păcii din Kosovo

41 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova vor participa, timp de jumătate de an, în Kosovo, la operațiuni de menținere a păcii.

Este vorba despre șapte geniști, un ofițer de stat major și 33 de infanteriști. În acest an, în premieră, la misiunea de menținere a păcii vor participa și patru femei.

Militarii vor pleca în data de 27 ianuarie, iar astăzi a avut loc ceremonia oficială.

Irina Chiosa este una dintre cele patru femei care vor pleca în misiunea de menținere a păcii. Tânăra spune că, datorită acestei misiuni, va reuși să se dezvolte pe plan profesional. Alături de ea în această zi importantă a fost și mama sa.

„Foarte mult am visat la această misiune de când m-am înrolat în armată. Noi o să ne aflăm în paza bazei în care o să fim cazați, o să avem patrule în fiecare săptămână”, spune locotenentul Irina Chiosa.

„Am foarte mari emoții, în primul rând, pentru că pentru prima dată se duc acolo femei. Mă bucur că dorește și își dă stăruința pentru țară”, afirmă Tatiana Chiosa, părinte.

Mandatul contingentului KFOR-20 în Kosovo va dura șase luni. Acesta va executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare.

„Pentru această misiune ne-am pregătit foarte intensiv, practic în toată cariera mea de militar, și sunt sigur că vom face față tuturor misiunilor”, relevă locotenentul Octavian Babei.

„În linii generale, pregătirea militară pentru misiunea specială durează mult mai mult decât o lună și jumătate, ea se desfășoară atât în poligoanele din Republica Moldova, cât și peste hotare, în special în Germania”, menționează Petru Tutunaru, comandant.

„Pe parcurs de 10 ani, Republica Moldova, alături de alte 26 de națiuni într-un contingent multinațional de cinci mii de persoane, mențin pacea și securitatea în regiunea balcanică”, afirmă ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Reprezentanții misiunilor diplomatice acreditați la Chișinău i-au încurajat pe militari și le-au urat succes.

„Sprijinul continuu al Republicii Moldova pentru această inițiativă face parte din efortul a 26 de țări partenere și reflectă valorile noastre comune pentru o lume mai pașnică”, a subliniat ambasadorul SUA, Kent Logsdon.

„Experiența consolidată acumulată în Kosovo a devenit foarte utilă pentru a permite Moldovei să poarte beretă albastră a ONU și să participe în mod impecabil la misiunea din Liban”, a remarcat ambasadorul Italiei, Lorenzo Tomassoni.

KFOR este o forță militară condusă de NATO, sub administrația ONU, cu scopul de a menține pacea în Kosovo. Primul contingent din Republica Moldova a plecat în Kosovo în data de 8 martie 2014.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share