Politică

43 de ONG-uri ”relevante” cer Parlamentului transparență decizională, dar numai trei s-au implicat cu adevărat

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ultima zi a lunii aprilie curent, 43 de organizații ale societății civile (OSC) au salutat intenția Parlamentului de a definitiva proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale (Legea ONC) și au solicitat desfășurarea consultațiilor într-un mod transparent și cu implicarea tuturor organizațiilor relevante ale societății civile, relatează Telegraph.md

Printr-un apel adresat Parlamentului la 30 aprilie 2020, OSC-urile și-au exprimat speranța că, în special, în condițiile actualei pandemii COVID-19, autoritățile vor demonstra o abordare proactivă și incluzivă, astfel încât opiniile tuturor OSC-urilor relevante din perspectiva expertizei și a domeniului de activitate să poată fi transmise autorităților în termenii stabiliți.

Totuși, ONG-urile s-au limitat doar la înaintarea unui demers comun, iar implicare propriu-zisă nu au demonstrat, anunță Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.

”Ieri mai multe ONG-uri au făcut demers în adresa Parlamentului RM ca să fie examinat de urgență PROIECTUL legii cu privire la asociațiile obștești. S-a îndemnat Parlamentul ca în procesul de dezbate a proiectului să fie antrenate ONG RELEVANTE. Ceva timp în urmă am expediat solicitarea de opinie vis-a-vis de acest proiect organizațiilor de pe Platforma de colaborare cu Parlamentul. La moment au fost primite 3 scrisori prin care unele asociații obștești și-a exprimat opiniile sale și unele propuneri de îmbunătățire a proiectului. Cu certitudine, acest proiect va fi dezbătut pe larg cu societatea civilă, inclusiv și cu ONG „RELEVANTE” . Aici voi veni cu rugămintea în adresa ONG-urilor din Republica Moldova. Vă rog să-mi comunicați după ce criteriu să apreciez RELEVANȚA unuia sau altui ONG. POATE AR FI BUGETUL PRIMIT DE PESTE HOTARE PENTRU PARTICIPAREA LA ELABORAREA ȘI SCRIEREA PROIECTELOR DE LEGI? Aștept și alte criterii”, a reacționat Bolea.

Igor Dodon mulțumește României pentru ajutorul acordat: “Prietenul la nevoie se cunoaște”

loading...

Comments are closed.