28 februarie 2025 este data limită de depunere a notificărilor agricultorilor afectați de seceta din 2024 către creditori.
Totodată, 455 dintre agenții economici care au transmis acte de constatare incomplete a pierderilor în urma secetei din anul trecut, spre examinare Ministerului Agriculturii nu sunt eligibili, și, prin urmare, nu vor beneficia de prevederile Legii 240, pentru că nu au prezentat Raportul statistic 4 agricol care confirmă suprafața terenurilor însămânțate. Declarațiile au fost făcute ieri, 13 ianuarie, de proaspătul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, în cadrul Emisiunii “Actualitatea la Raport”, de la Agro TV Moldova.
”Dacă vorbim despre Legea 240, ne-a luat ceva timp să analizăm acele acte de constatare care au fost perfectate în vara anului 2024, având în vedere că sunt circa 7 000 de acte constatate în vară din ei avem agenți economici unici de 3 245 pe secetă, acte de constatare 6 535. 455 dintre agenții economici care au transmis acte de constatare a pierderilor nu sunt eligibili și prin urmare nu vor beneficia de prevederile Legii 240. Ei nu au prezentat Raportul statistic 4 agricol care confirmă suprafața terenurilor însămânțate”, a declarat Ludmila Catlabuga, ministrul Agriculturii.
De asemenea, Catlabuga și-a exprimat nemulțumirea față de sistemul bancar din Republica Moldova și a promis că în scurt timp vor urma o serie de ședințe cu Asociația Băncilor, societățile de micro-finanțare și cu reprezentanții Ministerului de Justiție pe tema acestor majorări de penalități și a Legii insolvabilității.
”Nu-mi place sistemul bancar la noi în țară, mai ales în raport cu agricultorii dar totodată vreau să menționez că atitudinea sau abordarea sistemului bancar în moment când suntem puși în situația să investim sau să atragem surse financiare pentru circulante, atunci înțelegem că abordarea sistemului bancar față de agricultori este la fel de importantă”, a mai adăugat Catlabuga.
Întrebată despre prioritățile din planurile de acțiuni al Ministerului Agriculturii pentru 2025, Catlabuga a spus că se va merge înainte cu sectorul horticol, legumicultura, sectorul de viticultură, reînnoirea plantațiilor de soiuri autohtone, extinderea suprafețelor cu soiuri de struguri de masă, dar și cu sectorul zootehnic.
Amintim că legea nr.240 presupune că fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta și arșița din anul precedent pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de 6 luni.