Să ştii să bei fără a te îmbăta este o artă, spun unii. Noi credem că trebuie doar respectate câteva reguli elementare şi, în plus, fiecare trebuie să-şi cunoască limitele

Noaptea dintre ani se anunţă a fi una incendiară, cu muzică bună şi multă băutură. Aceasta din urmă este periculoasă. Chiar dacă te face să te simţi bine pe moment, în cazul în care întreci măsura, a doua zi vei regreta gestul. Medicul Alin Popescu îţi spune cum să bei să nu te îmbeţi şi să nu suferi ulterior de mahmureală.

Nu bea pe stomacul gol! Dacă nu mănânci, alcoolul va fi metabolizat uşor, va ajunge imediat în sânge, crescând alcolemia şi îmbătându-te mai repede. În plus, va irita mucoasa gastrică, provocând greaţă şi vomă. Medicii recomandă să mănânci ceva înainte pentru a încetini absorbţia alcoolului în sânge. Cele mai indicate sunt alimentele grase şi carbohidraţii, spre exemplu pâinea cu unt.

Alternează mâncarea cu băutura. În felul acesta, încetineşti absorbţia rapidă a alcoolului în sânge, protejezi mucoasa şi diminuezi agresiunea asupra ficatului.

Consumă băuturi mai slab alcoolizate şi nu le combina. Poţi bea în aceeaşi seară vin, bere şi ţuică, însă doar dacă faci o pauză între ele şi mănânci ceva după ce ţi-ai terminat paharul.

Nu combina în acelaşi pahar băuturi alcoolice şi energizante deoarece accentuează mahmureala de după (spre exemplu whiskey cu Red Bull).

Când te simţi puţin ameţit, opreşte-te, lasă de-o parte alcoolul şi treci pe apă.

Leacuri de după beţie

Alcoolul deshidratează mult organismul. Dacă mai adăugăm şi transpiraţia din timpul dansului, ajungem, după o noapte de petrecere, la un ridicat nivel de deshidratare. Aceasta este principala cauză a durerilor de cap şi ale senzaţiei de gură uscată care apar a doua zi. Este important să te hidratezi corespunzător încă din timpul petrecerii, să nu uiţi să bei şi apă, în felul acesta ajuţi organismul să proceseze mai eficient alcoolul şi să dilueze toxinele. Dacă nu eşti obişnuit să bei şi nu ai reuşit să respecţi toate aceste sfaturi, iar a doua zi îţi e rău, iată câteva leacuri salvatoare.

Nu merge pe principiul „cui pe cui se scoate” şi să te dregi a doua zi tot cu alcool. Vei înrăutăţi situaţia. Cea mai indicată este apa şi fresh-urile din portocală şi lămâie.

Mănâncă ceva uşor ca să nu-ţi mai oboseşti ficatul cu alimente prea grase.

Nu bea mai mult de o cafea dimineaţa pentru că şi ea deshidratează organismul. Mult mai indicat este un ceai verde. Alte ceaiuri indicate sunt: de sunătoare, de gălbenele, de mentă, de cimbru, busuioc, afin sau ghimbir.

Mierea este un leac natural remarcabil. Ea ajută organismul slăbit să-şi refacă rezervele de potasiu, sodiu şi fructoză, eliminând astfel efectele mahmurelii.

Banana este un leac bun împotriva mahmurelii deoarece calmează stomacul. Mai ales dacă e mâncată amestecată cu lapte şi îndulcită cu miere.

Varza murată sau zeama de varză te pune şi ea pe picioare pentru că ajută la eliminarea toxinelor. Ea stimulează circulaţia sângelui, grăbind procesul de metabolizare a alcoolului.

Oricât de greu ţi-ar fi, forţează-te să te ridici din pat, să te îmbraci bine şi să ieşi la o plimbare afară, la aer curat. Durerea de cap va dispărea ca prin minune.