Social

55% din locuitorii Chișinăului ar vota pentru Unirea Republicii Moldova cu România

Pinterest LinkedIn Tumblr

Centrul Social-Politic European a anunțat astăzi, 25 aprilie, rezultatele finale ale numărării unioniștilor din capitală. Acțiunea, demarată în ziua de 1 aprilie și încheiată pe 19 aprilie, a avut ca scop îmbogățirea cu argumente obiective dezbaterea publică referitoare la unire, prin intermediul cifrelor interpretate de sociologi independenți.

La conferința de presă de prezentare a rezultatelor, Gheorghe Constandache, președinte al Centrului Social-Politic European a precizat că partidele politice au arătat foarte puțin interes pentru cercetare, singurele formațiuni care au acordat sprijin fiind Partidului Unității Naționale, Partidul Liberal Reformator și Partidul Național Liberal, scrie Deschide.md

La consultare a luat parte un număr de 79742 de persoane peste 18 ani, toți locuitori ai Chișinăului. Eșantionul este reprezentativ la nivel municipal, cu o marjă de eroare de plus-minus 3 la sută.

Din cele 3 metode de chestionare, 45,62% dintre intervievați au răspuns la domiciliu, 46,33% au răspuns online și 9,05% și-au exprimat opțiunile la corturile din capitală.

21% din totalul celor care au răspuns și-au exprimat opțiunea în limba rusă, 31% dintre aceștia fiind de acord cu Unirea. În limba română au răspuns 79% dintre participanții la cercetare, 62% dintre aceștia răspunzând „DA”.

51% dintre cei care au răspuns la întrebarea „Dvs, personal, ați vota pentru Unirea cu România” au fost femei, iar 49% au fost bărbați.

Ca rezultate, 54% dintre femei au spus „DA” Unirii cu România, iar 46% s-ar opune. Bărbații își doresc mai mult Unirea cu România, 56% dintre aceștia spunând „DA” Unirii, în timp ce 44% au spus „NU”.

Ca rezultate finale, 55% din populația Chișinăului și-ar dori Unirea cu România, în timp ce 45% din locuitorii capitalei s-ar opune.

Cercetarea a avut ca scop secundar radiografierea nivelului de maturitate și de sănătate a democrației din Republica Moldova, prin abordarea științifică și fără părtinire a unui subiect de interes și insuficient analizat: Unirea cu România.

loading...

Comments are closed.