Social

6 iulie, zi de doliu naţional. De ziua comemorării victimelor staliniste, vor răsuna clopotele în toate bisericile din ţară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe 6 iulie, de ziua comemorării victimelor staliniste, vor răsuna clopotele în toate bisericile din ţară. Potrivit Mitropoliei Moldovei, în fiecare lăcaş se va oficia şi o slujbă de pomenire a celor care au murit în urma deportărilor staliniste.

Au fost deportaţi mii şi mii de oameni în acea perioadă, inclusiv din intelectuali şi oameni care erau tangenţial legaţi de biserica ortodoxă şi respectiv biserica este datoare să îi pomenească„, a menţionat secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, scrie Canal3.

Totodată, pe întreg teritoriul țării, vor fi organizate mitinguri solemne şi se vor depune flori la monumentele ridicate în memoria deportaţilor.

În dimineaţa zilei de 6 iulie, drapelul din faţa Guvernului va fi coborât în bernă. De asemenea, în bibliotecile şi muzeele din Capitală se vor desfăşura expoziţii de fotografii. Spre seară, la Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici va fi difuzat un film despre istoria celui de-al doilea val de deportări.

Guvernul a pregătit un program special de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, care a fost declarată și zi de doliu național.

Programul manifestărilor organizate de Guvern va cuprinde:

  • ora 08.00  –  Coborârea în bernă a drapelului de stat din faţa Guvernului, în prezența prim-ministrului Pavel Filip şi a membrilor Cabinetului de miniştri (Casa Guvernului, intrarea centrală)
  • ora 09.45 – Prim-ministrul Pavel Filip va participa la ceremonia de comemorare a victimelor deportărilor staliniste. În cadrul evenimentului, la ora 10.00, va fi ținut un minut de reculegere și vor fi citite numele persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice (Casa Guvernului, intrarea centrală)
  • ora 11:00 – Masă de pomenire a victimelor deportărilor staliniste (Palatul Republicii).
loading...

Comments are closed.