6 lucruri surprinzătoare pe care nu le știai despre Moș Crăciun

Moș Crăciun, lucruri despre Moș Crăciun, ce nu știai despre Moș Crăciun, de unde vine Moș Crăciun, cine sunt ajutorii lui Moș Crăciun

HO HO HO! Dacă până acum credeai că Moșul a fost dintotdeauna roșu sau că reședința acestuia este la Polul Nord, află că lucrurile stau puțin diferit.

În acest articol voi împărtăși cu tine câteva curiozități despre cel ce tronează asupra acestei perioade de poveste – Moș Crăciun.

1. Moș Crăciun a fost cândva Moș Nicolae

În vremuri străvechi, Moș Crăciun era asociat cu Moș Nicolae, episcop de Myra, oraș-port din Turcia de astăzi.

Moș Nicolae îndrăgea copiii mai mult decât orice pe lume. Din acest motiv, el umplea ghetuțele acestora cu fructe, nuci, covrigi, aducându-le celor mici bucurie pe chip.

În perioada protestanților conduși de Martin Luther King, dintr-o dorință de abolire a credinței în sfinți, sărbătoarea Sfântului Nicolae a dispărut în mai multe țări europene.

Prin secolul XVI, bătrânelul îndrăgit de copii, și-a schimbat numele în Santa Claus, Père Noël sau Moș Crăciun.

2. Moș Crăciun n-a fost dintotdeauna roșu

De-a lungul timpului, Moșul a fost reprezentat diferit. O bună bucată de vreme, bătrânelul simpatic era reprezentat asemeni unui spiriduș îmbrăcat în verde, albastru ori violet. De asemenea, Moșul n-a purtat dintotdeauna căciula roșie cu blăniță alba. Demult, el purta fie o coroană de vâsc, fie glugă.

Ei bine, prin 1860, caricaturistul Thomas Nast, realizatorul imaginii Coca-Cola, l-a înfățișat pe Moș Crăciun așa cum îl știm cu toții astăzi: un moșneag grăsunel, cu barba albă, ce zboară deasupra lumii în săniuța sa trasă de 9 reni. Căciula din catifea cu blăniță,  ghetele negre, lucioase și nelipsita mantie roșie a Moșului au fost sursa de inspirație a atâtor povești și filme pentru copii.

3. Roșu, alb, argintiu ori auriu – tu știi semnificația culorilor Crăciunului?

Roșul straielor lui Moș Crăciun, verdele brăduțului împodobit, auriul sclipitor al luminițelor Crăciunului și albul pur al zăpezii, toate aceste culori poartă cu ele magia sărbătorilor de iarnă. Ele au însă o semnificație aparte pentru creștini.

Roșul reprezintă focul, sângele și are menirea de a ne aminti de sacrificiul Mântuitorului.

Reclamele din perioada Crăciunului, ale secolului XX au îmbrăcat tot mai mult această culoare, astfel că roșul a devenit culoarea cu cea mai multă popularitate prin care această sărbătoare este reprezentată.

Verdele simbolizează viața, regenerarea. Este verdele crud al naturii, al tinereții și al bradului – simbol al eternității.

Auriul luminițelor de Crăciun și steaua ce stă frumos în vârdul bradului amintesc de steaua ce le-a fost călăuză celor 3 magi, în drumul spre Isus.

Argintiul ne introduce, și el într-o frumoasă poveste de iarnă îmbrăcată în veșmânt strălucitor de gheață.

Albulsimbol al puritățiine îndeamnă la împăcare cu sine și cu ceilalți, la curățarea gândurilor și la simplitate.

4. Moș Crăciun nu locuiește la Polul Nord. Și nici renii.

Inițial se considera că Moșul își are reședința hăăăt departe, la Polul Nord.

Mai târziu însă, după ce s-a descoperit că renii nu trăiesc la Polul Nord, legenda l-a înfățișat pe Moș Crăciun în regatul său magic din Laponia.

Astăzi știm cu toții că muntele Korvatunturi din Laponia, este adresa unde ajung toate listele cu dorințe ale copiilor noștri.

5. Moș Crăciun are fix 11 spiriduși

Legenda vorbește despre existența celor 11 spiriduși, slujitori ai Moșului. Copii ai lui Gryla și Leppaludi, asistenții poznași ai lui Moș Crăciun lucrează tot anul la fabrica secretă de jucării din Laponia și se asigură că toate dorințele sunt îndeplinite până la noaptea magică.

SnowballEvergreenMinstixUpatreeMary și Openslae6 dintre aceste creaturi drăguțe, au fiecare câte-o misiune pe care o respectă cu sfințenie:

Snowball – unul dintre cei mai importanți spiriduși, rolul său fiind acela de a păstra lista cu dorințe primită de la copiii din întreaga lume.

Evergreen – inventatorul minunatei mașinării care fabrică toate jucăriile.

Minstix – spiridușul paznic al ținutului de basm în care trăiește Moșul.

Upatree – spiridușul de încredere al lui Moș Crăciun, cel care organizează întreaga activitate din Laponia.

Mary – simpatica spiridușă bucătareasă, care o ajută pe Crăciuniță să coacă toate acele prăjiturele și fursecuri preferate ale Moșului.

Openslae – spiridusul îngrijitor al renilor și al saniei. El se asigură că toți ceilalți reni sunt mereu în formă pentru lunga călătorie din Ajun.

6. Renii Moșului pot zbura datorită unui praf magic

Alături de spiriduși, renii sunt personaje importante ale legendei Crăciunului.

Povestea celor 9 reni începe în urmă cu foarte multă vreme, când Moș Crăciun a descoperit, împreună cu spiridușii săi, praful magic. Acesta este presărat peste reni în noaptea dinaintea Crăciunului, pentru a-i ajuta să zboare deasupra lumii.

RudolfVixenBlitzenCometCupidDancerPrancerDasher și Donner fac sania lui Moș Crăciun să zboare cu viteza luminii.

Povestea renilor este la fel de fascinantă ca cea a spiridușilor Moșului:

Rudolf – cel mai iubit dintre reni, al cărui nas a fost lovit de magia Crăciunului, a devenit călăuza lui Moș Crăciun. Nasul său buclucaș îi dezvăluie Moșului căsuțele copiilor cuminți.

Vixen – delicata fată ren, a fost salvată de Cupid, acesta fiind și momentul în care s-a îndrăgostit de el. Vixen este cunoscută ca fiind și cea mai grațioasă dintre reni.

Cupid – romanticul ren adoră să le spună povești de dragoste tuturor renilor și să-i ajute pe aceștia să-și găsească perechea.

Blitzen – electricul ren a fost lovit de cele mai multe ori de fulger, motiv pentru care este încărcat cu energie electrică. El îl ajută pe Moș Crăciun, indicându-i drumul corect pe vreme de furtună.

Comet – viteazul, cel care poate vedea stele chiar și pe timpul zilei. El a fost cel care a lovit cu coarnele sale o cometă ce se îndrepta vertiginos spre Pământ, reușind să-i schimbe direcția.

Dancer și Prancer – sunt cei doi gemeni talentați, care spun bancuri, dansează, înveselind atmosfera din regatul magic al Moșului.

Dasher – sofisticatul, cel mai bun zburător dintre toți. Renul care a renunțat la o carieră de succes în televiziune pentru a-l ajuta pe Moș Crăciun în misiunea sa, Dasher este considerat și căpitanul saniei.

Donner – conștiincioasa fată ren, este cea care-i antrenează pe ceilalți reni pentru zborul cel lung. Ea se află mereu în conflict cu Dasher, considerându-se mai potrivită pentru rolul de ren al saniei.

Total
0
Shares
Total
0
Share