75 de ani de la Declarația Schuman: „Europa rămâne o ancoră de stabilitate – un loc al oportunităților și protecției”

Pe 9 mai 2025, cetățenii Uniunii Europene vor celebra Ziua Europei, aniversând 75 de ani de la Declarația Schuman, documentul care a pus bazele construcției europene. Potrivit instituțiilor europene, această zi „marchează aniversarea Declarației Schuman, care a pus bazele Uniunii Europene și a deschis calea către o eră fără precedent de prosperitate, pace, democrație, solidaritate și cooperare în Europa”.

În contextul aniversar, în toate statele membre și în afara granițelor UE vor avea loc evenimente speciale, iar instituțiile europene își vor deschide porțile pentru public. „Pentru a marca această ocazie, vor avea loc numeroase evenimente în statele membre ale UE și în întreaga lume, reunind cetățeni din toate categoriile sociale”, se arată în comunicatul oficial. Clădiri emblematice din lume vor fi iluminate în culorile Uniunii Europene, iar la Expo 2025 din Osaka este planificat un program dedicat Zilei Europei.

Instituțiile UE subliniază că, „în vremuri de incertitudine globală, Europa rămâne o ancoră de stabilitate – un loc al oportunităților și protecției pentru cetățenii săi”. Uniunea continuă să acționeze „pentru atingerea obiectivului comun de a asigura prosperitate și competitivitate, de a garanta securitatea și apărarea noastră, respectând în același timp valorile fundamentale care contează pentru europeni”.

Parlamentul European va găzdui pe 4 mai, la Strasbourg, ceremonia oficială de deschidere a Zilei Europei. „Cetățenii de toate vârstele vor putea asista la ceremonie și lua loc în hemiciclul Parlamentului European”. Evenimentul va începe cu „un mesaj video al președintelui Roberta Metsola, urmat de un discurs al vicepreședintelui Younous Omarjee și de un spectacol muzical susținut de ansamblul Voix de Stras’”. Pe 10 mai, activitățile vor continua la Bruxelles, iar în Luxemburg va fi marcată „prima aniversare a Centrului pentru Vizitatori”, cu o „expoziție Europa Experience și un program cultural desfășurat în curtea Abației din Echternach”.

Consiliul Uniunii Europene își va deschide porțile pe 10 mai, oferind vizitatorilor „o oportunitate rară de a păși pe urmele liderilor UE”. Fiecare stat membru „va găzdui un stand care va reflecta cultura, tradițiile și specialitățile culinare naționale”. În plus, „vizitatorii mai tineri se pot aștepta la activități special concepute, inclusiv o vânătoare de comori și o căutare de „curiozități”, concepute special pentru copii”. Cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Consiliului, publicul va putea „călători în timp și face un selfie cu liderii din 1974”.

Comisia Europeană va organiza un eveniment deschis la sediul său din clădirea Berlaymont pe 10 mai. „Aici, ei vor avea ocazia să afle mai multe despre rolul și prioritățile Comisiei, să participe la o serie de activități și să descopere inițiativele și beneficiile concrete pentru viața lor de zi cu zi”. Publicul va putea explora și acțiunile Comisiei de „promovare a coeziunii sociale, protejare a democrației și a drepturilor fundamentale, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii”.

Banca Centrală Europeană va participa la Europa-Fest în Frankfurt, în „European Marketplace” din Römerberg, alături de alte agenții europene. „Într-un an atât de special, în care sărbătorim 40 de ani de Schengen și 75 de ani de la Declarația Schuman, au fost organizate numeroase activități tematice, iar BCE pregătește chiar și un spectacol de lumini, proiectat pe aripa vestică a Grossmarkthalle din oraș”.

Banca Europeană de Investiții va fi prezentă pe 10 mai în clădirea Justus Lipsius, cu un stand unde „personalul grupului BEI va informa vizitatorii despre modul în care serviciile sale de finanțare și consiliere îmbunătățesc viețile și sprijină obiectivele politicilor UE”, în domenii precum „inovare, securitate și apărare, coeziune socială și teritorială și tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic”.

Curtea Europeană de Conturi va organiza pe 10 mai „o serie de activități interactive și atractive” la sediul său din Echternach. Vizitatorii „vor avea ocazia să participe la un quiz interactiv pentru a-și testa abilitățile de audit” și să descopere „cum Curtea Europeană de Conturi, gardianul finanțelor UE, ajută la protejarea banilor cetățenilor europeni”.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) va organiza evenimentul „Călătorește în jurul lumii într-o zi” la sediul său din Bruxelles. Publicul va putea „descoperi activitatea SEAE și a celor 144 de delegații și birouri din întreaga lume”. Vor fi „expoziții interactive și activități care prezintă rolul UE ca lider global și partener de încredere pentru prosperitate, pace, securitate, multilateralism, democrație și o ordine bazată pe reguli”.

Comitetul Economic și Social European va marca această aniversare printr-o „gama de activități la sediul său, prin care va informa și implica cetățenii și va oferi perspective asupra activității sale consultative”. Va fi inclusă o „simulare de vot în timp real” pentru ca vizitatorii să experimenteze procesul decizional.

Comitetul Regiunilor va organiza pe 10 mai Festivalul Regiunilor și Orașelor, oferind publicului „o prezentare a celor mai îndrăgite destinații turistice, muzică și dansuri tradiționale și specialități culinare”. Publicul va putea afla „cum își exprimă regiunea vocea în UE” și va putea discuta direct cu aleși locali și regionali.

Pentru detalii complete despre evenimentele organizate în cele 27 de state membre, instituțiile europene invită cetățenii să consulte website-ul oficial al Zilei Europei 2025.

Total
0
Shares
Total
0
Share