Sfaturi utile pentru șoferii pe timp de ceață

Cum conduci pe timp de ceață, ceață, condus, automobil, sfaturi, șoferi

Ceata este un fenomen meteorologic care, deseori, îngreunează vizibilitatea șoferilor. Ea este formată dintr-o aglomerație de particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, în apropierea suprafeței solului. Anual mii de șoferi își avariază autoturismul din cauza faptului că ceata reduce considerabil vizibilitatea orizontală.

Prezentăm o serie de sfaturi și trucuri cu ajutorul cărora puteți evita un accident, chiar și atunci când ceața este foarte densă, iar vizibilitatea este redusă sub 200 de metri. Din punct de vedere statistic, condusul pe ceata este cel mai periculos deoarece este ca și cum ai conduce pe întuneric fără a avea faruri.

Adaptează viteza și stilul de condus la noile condiții climaterice

Înainte de toate, la fel ca și în cazului condusului pe vreme ploioasă, trebuie să reducem viteza și să adaptăm stilul de condus la noile condiții climaterice. E bine să reduci din timp viteza deoarece în condiții de ceata, asfaltul este umed iar cauciucurile mașinii alunecă mult mai repede.

Dacă se poate, nu frâna brusc deoarece din cauza ceții este posibil ca șoferul din spatele tău să nu vadă luminile de avertizare la timp.

Fă-te vizibil în trafic

Aprinde luminile de întâlnire, proiectoarele de ceața și chiar lămpile de pe spate. În acest fel îți vei crește vizibilitatea și totodată vei fi mult mai ușor de reperat de ceilalți participanți la trafic. Nu folosi faza lungă deoarece particulele de apă aflate în atmosferă vor acționa asemenea unei lupe, iar lumina se va reflecta asupra ta.

De asemenea, nu uita să semnalizezi din timp dacă vrei să schimbi direcția de mers, pentru a le da timp celorlalți participanți la trafic să te vadă.

Ghidează-te după marginea drumului

Dacă circuli noaptea în afara localității, cel mai bine este să te ghidezi după marcajele laterale care indica marginea drumului. Mare atenție dacă faci asta deoarece pe marginea drumului pot exista obstacole nesemnalizate corespunzător.

Încearcă sa stai mai mult pe partea dreapta a drumului pentru a evita coliziunea frontală cu un mijloc de transport neiluminat sau slab iluminat, cum ar fi vehiculele cu tracțiune animală.

Nu opri sau staționa pe partea carosabilă

Caută un loc de parcare, chiar dacă va trebui să mergi puțin pe jos.  Dacă acest lucru nu este posibil, iar situația este una urgentă, vă recomandăm să opriți pe acostament sau pe trotuar și să folosiți pentru semnalizare luminile de poziție,  triunghiurile reflectorizante, sau luminile de avarie.

Acestea au fost sfaturile în ceea ce privește condusul pe timp ce ceata, sperăm că vă veți aminti de ele la momentul oportun și că se vor dovedi cu adevărat utile.

Circulați cu grijă, indiferent de vreme!

 

Total
0
Shares
Total
0
Share