Acceptă să fie președinte pe viață? Răspunsul lui Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă la Sankt Petersburg în faţa veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care se împlinesc 77 de ani de la sfârşitul asediului oraşului Leningrad, că nu doreşte ca Rusia să revină la practicile din epoca sovietică când conducătorii mureau în funcţie fără o strategie de succesiune, relatează Reuters.

Declaraţiile sale în faţa veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial vin la câteva zile după ce preşedintele rus a propus o reformare a constituţiei care întăreşte puterea Parlamentului şi care a dus la demisia guvernului.

Putin l-a numit premier pe Mikhail Mishustin, un funcţionar de rang înalt necunoscut publicului larg, care conduce serviciul de impozite de 10 ani – o mişcare surprinzătoare, potrivit Reuters, citează adevarul.ro.

Modificările constituţionale menite a crea noi centre de putere în afara preşedinţiei sunt privite ca spaţii de manevră prin care Putin să poată rămână în structurile puterii după 2014, când i se încheie cel de-al patrulea mandat. Putin domină viaţa politică a Rusiei de două decenii.

În comentariile făcute sâmbătă, Putin, care de altfel a anunţat că doreşte să limiteze viitorul preşedinte la două mandate, a respins ideea preşedinţilor pe viaţă.

Întrebat de un veteran de război dacă nu ar fi momentul să fie eliminată limita privind numărul de mandate ale unui preşedinte, Putin a răspuns: „În ceea ce priveşte mandatele prezidenţiale înţeleg că mulţi oameni sunt îngrijoraţi pentru că se gândesc la cum afectează asta stabilitatea – la nivel de societate, stat, ca şi la nivel de securitate internă şi externă. Însă ar fi foarte îngrijorător să revenim la starea de lucruri de la mijlocul anilor 80, când conducătorii statului rămâneau la putere până ce mureau fără a se îngriji de crearea condiţiilor pentru transferarea puterii. Aşa că mulţumesc, dar nu, cred că e de preferat să nu mai trecem prin asta”.

În perioada sovietică târzie, trei preşedinţi în vârstă au murit în timpul mandatului: Leonid Brezhnev, Yuri Andropov şi Konstantin Chernenko.

Pe 15 ianuarie preşedintele rus a propus organizarea unui referendum privind o reformare a Constituţiei ruse în vederea unei consolidări a puterii Parlamentului, dar să se păstreze totodată caracterul prezidenţial al sistemului politic rus.

Principala măsură anunţată vizează o consolidare a rolului Parlamentului în formarea Guvernului, prin acordarea prerogativei de a alege premierul, pe care preşedintele va fi atunci „obligat să-l numească“.

„Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică. De aceea, preşedintele, bineînţeles, va păstra dreptul să stabilească misiunile şi priorităţile Guvernului“, a spus el.

Citește și: Iată cine vine în fruntea Guvernului rus în locul lui Medvedev. Deputații ruși l-au confirmat

Total
0
Shares
Total
0
Share