Declarație halucinantă: Ajutorul oferit de Rusia Italiei scoate la iveală slăbiciunile Uniunii Europene

Mai mulţi oficiali de rang înalt ai UE şi NATO cred că ajutoarele pe care Rusia le-a trimis în Italia pentru ca Roma să reuşească să facă faţă crizei provocate de epidemia de Covid-19 a scos la iveală eşecul Uniunii Europene în a dovedi că poate sprijini un stat membru şi i-au oferit preşedintelui rus, Vladimir Putin, ocazia de a-şi îmbunătăţi imaginea, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, scrie Reuters.

Italia a fost foarte recunoscătoare pentru ajutorul trimis de Rusia în ultimele patru zile, un gest care a contrastat puternic cu răspunsul greoi al statelor europene faţă de criza din Peninsulă.

Cu toate acestea, unii oficiali ai Uniunii Europene şi NATO consideră că asistenţa acordată de Moscova nu este un act de generozitate, ci, mai degrabă, o mişcare strategică a Rusiei.

„Italienii au făcut o solicitare generală de asistenţă, iar ruşii trimit medici militari şi echipamente militare cu avioane militare”, a declarat un înalt oficial european. „Acesta este un semnal”, a adăugat acesta.

Italia depinde de importurile de gaze din Rusia, iar Roma a făcut apel în repetate rânduri la autorităţile europene să relaxeze sancţiunile impuse Moscovei după anexarea Crimeei, în 2014. Cu toate acestea, autorităţile italiene neagă că Rusia ar fi ajutat Italia în scopuri politice. „Nu există scenarii geopolitice, este vorba despre o ţară care are nevoie de ajutor şi alte ţări care ne ajută”, a declarat Luigi Di Maio, ministrul italian de Externe.

Rusia a efectuat cel puţin 15 zboruri către Italia, cu aeronave militare. Opt echipe medicale au fost trimise în Italia, dar şi ventilatoare şi măşti. Livrările din Rusia s-au bucurat de o acoperire importantă în presa italiană.

În schimb, transporturile aeriene de materiale medicale organizate de NATO nu au atras atenţia publicului. Uniunea Europeană a înregistrat întârzieri foarte mari în ceea ce priveşte aprovizionările cu echipamente de protecţie, în timp ce statele membre ale UE au decis închiderea graniţelor.

Militarii NATO au fost activi în ultima perioadă în acţiuni de transfer al pacienţilor, de repatriere a cetăţenilor europeni sau de livrare de echipamente medicale. „Acesta este un succes pentru Putin. Cred că italienii au picat într-o capcană”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul NATO. Acesta a adăugat că Italia primeşte acum mai mult ajutor direct din partea Alianţei.

Rusia este ţinta unor sancţiuni ale Uniunii Europene asupra sectorului său bancar, financiar şi energetic, iar toate cele 27 de state membre trebuie să fie de acord cu reînnoirea sancţiunilor la fiecare şase luni. Întrebat dacă Rusia se aşteaptă ca Italia să întoarcă favoarea Rusiei încercând să obţină ridicarea sancţiunilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat această idee ca fiind una „absurdă”.

Total
0
Shares
Total
0
Share