Roboți, aplicații și hărți sau cum luptă specialiștii IT din Moldova împotriva epidemiei de COVID-19

În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19. Programatorii, designerii și alți specialiști IT au decis să creeze aplicații și roboți pentru a le ușura viața fie medicilor, fie profesorilor, relatează Moldova.org, citat de Telegraph.md.

De asemenea, specialiștii s-au gândit să creeze un robot care să livreze medicamente și mâncare pacienților infectați așa cum există deja în China sau au creat o platformă – un laborator online pentru a conecta experți și pentru a lucra la problemele generate de coronavirus. Mai mult, laboratorul anticriză va funcționa nu doar pentru cetățenii Republicii Moldova, ci pentru Europa de Est.

Hack the coronavirus

Pe 20-22 martie, la Chișinău, a avut loc un hackathon online „Hack the virus” realizat de platforma c19.md. „Aceasta a fost inițiată cu scopul de a facilita dezvoltarea proiectelor destinate soluționării problemelor legate de Coronavirus în Moldova. În cadrul proiectului vom urmări progresul situației și vom depista problemele care pot fi soluționate în contextul IT Open Source și inițiative organizate de voluntari”, spune inițiatorii. Hackatonul a adunat peste 100 de participanți.

Hackathon-ul nu și-a propus numirea unui câștigător unic, dar a încurajat comunitatea IT să se implice cât mai mult în abordarea unor soluții eficiente, pentru depășirea consecințelor pandemiei.

Prin urmare, s-a lucrat la următoarele proiecte:

Disease Control – un sistem care ar implica monitorizarea paturilor și a utilajelor disponibile pentru pacienți în stare critică;

Help in Need – platforma care face legătura dintre organizațiile sociale sau persoanele care au nevoie de ajutor material;

KnowVid19 – resursă veridică ce luptă cu dezinformarea, fake news-urile și zvonurile;

Suport pentru Întreprinderi – platformă de comunicare pentru antreprenorii care au nevoie de ajutor și de sfaturi de la specialiști, pentru a putea funcționa în perioada pandemiei;

Robot Delivery – robot care să livreze mâncare și medicamente pentru cei aflați în carantină;

Automatic Hand Sanitizer – dispozitiv pentru dezinfectarea automată a mâinilor fără contact direct cu acesta;

Ghid online pentru profesori – ghid pentru profesori și școli ca să poată preda la distanță;

Zona Verde/Avoid them Maybe? – o aplicație care să permită informarea utilizatorilor despre aglomerațiile din magazine, stațiile de alimentare, pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus;

Harta genotipului COVID-1 – dezvoltarea unei hărți a COVID-19 pentru identificarea punctelor de acțiune și limitarea răspândirii sale.

Și reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au venit cu câteva sugestii de proiecte:

Telemedicina – consultații la distanță pentru medicii de pe întreg teritoriul țării pentru a-i informa despre măsurile necesare ce trebuie să le ia pentru a nu se contamina cu COVID-19;

Soluții pentru o comunicare centralizată cu toate spitalele din țară, pentru ca toți managerii instituțiilor medicale să fie la curent cu ultimele decizii;

Mesagerie vocală pentru populație, scrie Tekwill, Centrul de Excelență în domeniul TIC din Moldova, implicat în organizarea hackathonului.

Toate proiectele pot fi găsit aici.

Laboratorul anticriză

Anticrisis Lab21 este acceleratorul online pentru Europa de Est care sprijină dezvoltarea, implementarea și finanțarea inițiativelor ce pot să ajute la depășirea crizei economice și sociale. Platforma își propune să conecteze probleme, idei și oameni cu expertiză, care ar lucra împreună pentru a genera soluții pentru provocările aduse de criză, asigurând transmiterea acestora către instituțiile beneficiare.

Dacă ești designer, programator, student, om de știință, ai o companie, o organizație, ești expert sau pur și simplu vrei să faci ceva pentru a micșora efectele pandemiei create de COVID-19 sau vrei să dai o mână de ajutor, ai posibilitatea să te înregistrezi pe Platforma AC Lab21 ca să contribui la depășirea crizei globale.

Participanții se pot implica în soluționarea problemelor locale, dar și globale; se pot alătura echipelor existente, sau crea echipe proprii. Pot fi atât proiecte de afaceri, cât și inițiative de voluntariat – important este ca acestea să genereze un impact pozitiv asupra societății.

Cele mai bune idei vor beneficia de o incubare intensă, ulterior, acestea vor fi redirecționate la beneficiari pentru a fi rapid implementate, astfel încât criza să nu devină sfârșitul lumii, ci o oportunitate de dezvoltare.

Yep! în parteneriat cu Ukrainian Startup Fund, Cisco, Gravitec și USAID, vor susține lansarea celor mai eficiente soluții anticriză. Cererile sunt acceptate și analizate continuu pe site-ul web: www.aclab21.org.

Roboți pentru pacienții infectați

Într-un spital din sudul Chinei, de acolo de unde a pornit coronavirusul, lucrează doi roboți cu inteligență artificială.

 

 

De asemenea, săptămâna trecută, compania de robotică CloudMinds din Beijing, a trimis 14 roboți la Wuhan, China, pentru a ajuta la îngrijirea pacienților. Roboții, dintre care unii sunt mai umanoizi decât alții, pot curăța și dezinfecta, furniza medicamente pacienților și măsura temperatura pacienților.

CloudMinds a donat roboți pentru mai multe facilități medicale din China, inclusiv spitalul Wuhan. Pentru un timp, în martie, „un spital construit în timp record pentru coronavirus, condus anterior de oameni a fost transformat … într-un spital de câmp condus de roboți și alte dispozitive inteligente [Internet of Things]”.

CEO-ul și fondatorul CloudMinds, Bill Huang, a declarat pentru CNBC că roboții au costat între 17.000 și 72.000 de dolari SUA fiecare.

Citește și: Noul tip de coronavirus poate supraviețui pe telefonul mobil până la 9 zile

Total
0
Shares
Total
0
Share