Președintele Consiliului European de Cercetare din cadrul Uniunii Europene, Mauro Ferrari, a demisionat, miercuri, după trei luni în funcție, relatează BBC. Oficialul și-a justificat demisia cu un atac la adresa instituției, spunând că „și-a pierdut încrederea în sistem”, însă consiliul a precizat, ulterior, că demisia sa a venit în contextul unui vot unanim prin care i-a fost retrasă încrederea pentru că acesta ar fi pus înainte propriile sale ambiții și interese private.
Mauro Ferrari a spus, după ce a demisionat, că nu mai are încredere în sistemul de guvernare al consiliului pentru cercetare după ce nu a reușit să instituie un program special pentru lupta împotriva coronavirusului.
Consiliul, însă, a precizat, într-un comunicat, că demisia sa a venit în urma unui vot scris și unanim prin care i-a fost retrasă încrederea lui Ferrari ca președinte.
„Încă de la numirea sa în funcție, profesorul Ferrari a arătat o lipsă de interes în ceea ce privește acțiunile Consiliului European de Cercetare, inclusiv prin neparticiparea la ședințe importante, prin călătoriile frecvente și de durată în Statele Unite, precum și prin lipsa de interes pentru apărarea și realizarea misiunii sale”, se arată în comunicatul instituției. Consiliul mai spune că regretă declarațiile făcute de Ferrari și că acesta a făcut „economie la adevăr”.
Un europarlamentar l-a acuzat, de asemenea, pe Ferrari că se folosește de instituția pe care o conduce pentru a își face reclamă.
Mauro Ferrari este un cercetător italiano-american cunoscut ca fiind un pionieri în domeniul nanomedicinei, acest lucrând timp de decenii în Statele Unite. Când a acceptat rolul de președinte al Consiliului European de Cercetare el a accentuat că și-a luat un angajament pentru a servi intereselor societății.
Într-o declarație pentru FT, el a vorbit despre angajamentul său pentru „idealul unei Europe unite, strivit de o realitate foarte diferită”. Ferrari spune că în momentul în care și-a dat seama de seriozitatea pandemiei de coronavirus, el a încercat să lanseze un program special pentru combaterea ei, cooptând cei mai buni cercetători din lume. El spune că propunerile sale au fost respinse cu unanimitate și că Consiliul European de Cercetare preferă să finanțeze programe care nu au un impact benefic asupra societății.
Este contrazis însă de instituția pe care a condus-o, ai cărei membri spun că Ferrari a fost complet absent în perioada de trei luni în care s-a aflat la cârma instituției, și că și-a petrecut această perioadă în Statele Unite. Ei spun că Ferrari are legături cu industria farmaceutică americană, el fiind membru al consiliul director al unei mari companii farmaceutice americane.
Ferrari ar fi încercat să se folosească de funcția sa pentru a servi intereselor private și ambițiilor personale, acționând în baza acestora și luând inițiative fără a se consulta cu Consiliul European de Cercetare sau cu Comisia Europeană.
Sursa: digi24.ro
Citește și: Finlanda a primit două milioane de măști necalitative din China