La sfârșitul anului 2015, un elicopter al companiei Valan International Cargo Charter a fost capturat de talibanii din Afganistan, iar printre prizonieri se aflau și cel puțin doi moldoveni.
Imediat după ce s-a aflat despre doborârea aeronavei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a creat o celulă de criză privind cercetarea circumstanțelor, dar și pentru eliberarea cetățenilor noștri.
Însă, în aprilie 2018, după aproape 2 ani și 3 luni, Renato Usatîi a publicat mai multe înregistrări video cu moldovenii ținuți în captivitate. Tot atunci, Usatîi a spus că pentru eliberarea prizonierilor a fost alocată suma de 2 mln.$, bani virați din Bugetul de Stat al Republicii Moldova.
Din 23.11.2016, data intrării în vigoare a modificărilor asupra Legii privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, toată operațiunea a fost sub controlul și ochii lui Andrian Candu, pe atunci Președinte al Parlamentului Republicii Moldova (23 ianuarie 2015 — 21 martie 2019), fapt confirmat și de către acesta: ”Ca persoană care prin natura funcției deținute am fost ținut la curent cu negocierile de eliberare a lor, pot să vă spun că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum patru luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul”.
Din câte a spus Usatîi, de întreaga operațiune erau responsabili doi ofițeri SIS. Conform sarcinilor, ofițerii urmau să transmită teroriștilor suma de 2 mln.$. Totuși, din câte a declarat și Renato Usatîi în timpul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV din 02.09.2020, o parte din bani au fost transmiși unui intermediar, în sumă de doar 1,6-1,8 mln.$. Intermediarul era un escroc, care nici nu avea legături cu grupul de teroriști afganezi.
După declarațiile lui Usatîi, opinia publică a început să se întrebe de unde acesta deține atâtea informații secrete. De asemenea, au început să apară și întrebări despre diferența de bani, 200-400 mii de $ care nu au fost transmiși intermediarului și nici nu au fost întorși în Bugetul de Stat, precum și despre soarte ofițerilor SIS implicați operațiune. Nu în ultimul rând, unii se întreabă dacă există și vreo anchetă de stat în acest sens, inclusiv în privința rolului lui Andrian Candu în negocierile cu intermediarul fals.