VIDEO // SPIA publică imagini din timpul reținerii celor patru foști polițiști care urmăreau doi procurori anticorupție

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) are misiunea de întreprinde măsuri de identificare, prevenire şi contracarare a riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor susceptibile să compromită securitatea sistemului afacerilor interne și a autorităţilor administrative. Totodată, SPIA protejează imaginea funcționarului MAI de amenințările care denigrează și defăimează statutul funcționarului.

Astfel, ofițerii SPIA al MAI, în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în baza materialelor și informației preliminare deținute, au documentat acțiunile pretins ilegale ale unui grup criminal organizat, constituit din ex-angajați ai structurilor de forță din Republica Moldova și persoane civile.

În luna octombrie curent, grupul criminal, contra remunerării financiare, au cules ilegal informații și au efectuat filaj în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, responsabili de investigarea fraudei bancare.

Astfel, informaţiile obţinute din activitatea ilegală aveau scopul de a discredita oamenii legii și de a periclita exercitarea atribuțiilor funcționale ale acestora.

În acest sens, în perioada 21.10.2020 – prezent, în cadrul cauzei penale, cu suportul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială (BPDS) “Fulger” al Inspectoratului General de Poliție (IGP) al MAI au fost reținute mai multe persoane, au fost efectuate percheziții la domiciliile și în automobilele acestora.

În repercusiune, aceștia s-au dovedit a fi ex-polițiști și ex-funcționari ai Administrației Naționale a Penitenciarelor care au fost cooptați pentru servicii de securitate ale unui important figurant în dosarul fraudei bancare. Fiind audiați, aceștia au recunoscut filarea, filmarea, înregistrarea și întocmirea rapoartelor de filaj care erau expediate comanditarului.

În consecință, din acțiunile grupului vizat, rezultă o bănuială rezonabilă că a fost comisă infracțiunea prevăzută de art. 46; 177 alin. (11), art. 179 alin. (3), art. 26, 189 alin(3) Cod Penal al Republicii Moldova, culegerea ilegală a informațiilor menționate la alin.(1), fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, șantajul și violarea domiciliului, săvârșit de un grup criminal organizat.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă închisoare de la 7 la 10 ani cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale.

În continuare sunt efectuate măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală în scopul documentării tuturor persoanelor care sunt vizate direct/indirect în activitatea grupului criminal organizat.

În concluzie, SPIA menționează că, condamnă compromiterea orânduirii constituționale și va continua activitatea întru identificarea ilegalităților, combaterea și destructurarea acestora.

Total
0
Shares
Total
0
Share