Construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău a diminuat riscurile din domeniul asigurării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Este afirmația președintelui în exercițiu a Republicii Moldova, Igor Dodon, care participă la turul doi al alegerilor prezidențiale, transmite Telegraph.md, cu referire la Sputnik.md
În cadrul dezbaterilor electorale pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, organizate postul public de radio, Igor Dodon a fost solicitat de către moderator să se refere la securitatea energetică a Republicii Moldova.
În acest context, președintele în exercițiu a afirmat că Rața noastră a reușit să-și sporească securitatea energetică în cazul livrării de gaze naturale odată cu construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.
„Eu am salutat construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Înțelegem că tot gazul rusesc va veni pe acolo pentru că România nu poate să ne livreze gazele ei, pentru că ea tot le cumpără. Dar este important că avem această rețea pentru a minimiza riscurile energetice. Eu m-am ciocnit de această problemă în anul 2009, când eram prim-vicepremier, când Ucraina a stopat tranzitul din Rusia a gazelor către toate statele din regiunea Balcani. Și noi am rămas fără gaz în plină iarnă – în luna ianuarie”, a afirmat președintele în exercițiu.
„De aceea, sub aspectul micșorării riscurilor la livrarea de gaze, acest proiect (gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău – n.n.) este, el a fost construit și este bine”, a declarat Igor Dodon.
Președintele în exercițiu, care este unul dintre cei doi de pretendenți la fotoliul prezidențial în turul doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, s-a referit și la livrarea energiei electrice, menționând că aici lucrurile stau mai prost decât în cea a livrării de gaze naturale, dat fiind că Republica Moldova nu are o interconexiune a rețelelor electrice cu piața europeană.
„A doua surse energetică – energia electrică, aici noi suntem mai vulnerabili. De ce? Pentru că noi nu avem interconectări cu piața europeană. Noi acum avem o producție internă, nu atât de mare, în funcție de sezon: 20-30 de procente, restul importăm sau luăm de la Cuciurgan. De aceea suntem vulnerabili”, a spus Igor Dodon.
El a menționat că pentru a spori securitatea în domeniul energiei electrice se impun două obiective: asigurarea interconexiunii a sistemelor electrice moldovean și european și producerea de către Moldova propriei energii electrice.
„De aceea unul dintre proiectele importante pentru perioada următoare este crearea infrastructurii de interconectare a sistemului energetic din Republica Moldova și cel european. Și sporirea capacităților de generare a energiei în interiorul țării”, a spus Dodon.
Președintele interimar a precizat că în scopul creării infrastructurii de interconectare a sistemului energetic moldovean cu cel european a fost deja demarat proiectul finanțat de BERD și de BEI care trebuie să se implementeze în anii următori și care, după cum crede președintele interimar, „aceasta ne va ajuta”.
Și producerea energiei electrice proprii în sudul țării
Referindu-se la cel de-al doilea obiectiv în vederea asigurării securității în domeniul energiei electrice este producerea energiei electrice proprii.
Iată ce a spus el cu privire la sporirea capacităților de generare a energiei în interiorul țării.
„Bașcanul Găgăuziei a fost recent în Turcia, la un for economic și sunt mai mulți investitori, inclusiv din Turcia, care sunt gata să investească în capacități energetice la sud, de producere, de livrare a energiei, de generare a energiei electrice, care ne va permite, cel puțin, să majorăm generarea cu 20-25 de procente, pentru a acoperi necesitățile proprii”, a mai spus președintele în exercițiu.
Ce planuri au autoritățile moldovenești pentru gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău
Vom aminti că în data de 27 august 2020, de Ziua Independenței Republicii Moldova, a fost inaugurat gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.
Amintim că, în acea perioadă, premierul Ion Chicu a declarat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău reprezintă o alternativă de alimentare cu gaze a Republicii Moldova și va fi utilizat doar în cazul în utilizarea acestui va fi rațională economic.
El a revenit cu această afirmație și într-o emisiune a biroului local al televiziunii publice din România.
„El este dat în exploatare tehnic. Este un eveniment pentru care trebuie să ne felicităm cu toții pentru că avem acest gazoduct. El este o posibilitate alternativă de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze în cazul în care apar probleme pe traseul tradițional. Deocamdată, vrem noi, nu vrem, acel traseu tradițional Rusia – Ucraina și intrarea în Republica Moldova pe la sud și prin Transnistria, economic este cel mai rațional”, a declarat Ion Chicu la TVR Moldova.
Ion Chicu a mai afirmat că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a majorat esențial securitatea energetică a Republicii Moldova, fapt pentru care a mulțumit autorităților române pentru implicarea plenară în realizarea proiectului.