Progres major în lumea științei. Primele modele complete de embrion uman au fost create în laborator

Oamenii de știință au create celule sferice care sunt asemănătoare cu embrionii umani aflați în stadiile incipiente de dezvoltare.

Embrionii artificiali, numiți „blastoizi” (blastoids în engleză), ar putea permite cercetătorilor să studieze dezvoltarea umană timpurie, infertilitatea și pierderea sarcinii fără a fi nevoie de experimentarea pe embrioni adevărați.

Două grupuri separate de cercetători au creat acești embrioni artificiali folosind metode diferite. Oamenii de știință și-au publicat recent studiile în jurnalul Nature Portfolio.

Un grup a început cu celule ale pielii umane, pe care le-au reprogramat genetic să semene cu celulele embrionice. Apoi, cercetătorii au crescut aceste celule modificate într-o structură 3D care le-a oferit o formă sferică. Structura care a rezultat a fost similară unui blastocist uman, o structură care conține de obicei câteva sute de celule și se formează la patru zile de la fertilizarea ovulului.

Al doilea grup a început cu celule stem umane, cunoscute și sub denumirea de „celule stem pluripotente induse”. Oamenii de știință au tratat celulele stem cu substanțe chimice cunoscute drept factori de creștere astfel încât acestea să capete forma unui blastocist.

Ambele echipe au demonstrat că blastocistele artificiale s-au comportat în mod similar cu cele reale, astfel că s-au format ca sfere și au conținut trei tipuri distincte de celule care în cele din urmă formează părți ale corpului. În ciuda acestor similarități, niciunul dintre modele nu reproduce perfect embrionul uman. Având în vedere dovezile de modele similare făcute pe șoareci, sferele nu se pot dezvolta mai departe de stadiul de blastocist.

„Aș spune că este un progres major. Acesta este cu adevărat primul model complet de embrion uman”, a spus Jianping Fu, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Michigan, Ann Arbor.

„Cu ajutorul acestei tehnici, putem face sute astfel de structuri. Așadar, asta ne va permite să îmbunătățim înțelegerea dezvoltării umane timpurii. Noi credem că asta va fi foarte important”, a spus José Polo, biolog la Universitatea Monash din Australia și autor senior al primului studiu.

Cu toate acestea, experimentele de acest fel ridică mari semne de întrebare din punct de vedere etic, scrie Live Science.

„Sunt sigur că pe unii îi neliniștește faptul că pot fi create structuri atât de similare oamenilor într-un vas Petri. Cred că mulți oameni se tem că vor încerca să creeze ființe umane în eprubete”, a spus Daniel Sulmasy, bioetician la Universitatea Georgetown.

Sursa: Descopera.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share