Deputatul Igor Munteanu propune câteva soluții pentru consolidarea securității energetice a țării

Astăzi, 13 aprilie, la ședința Comisiei de Control al Finanțelor Publice (CFP), organizată la Parlament, deputatul Igor Munteanu a pus întrebări și a primit răspunsuri privitor la situația S.A.Moldovagaz și modul în care sunt protejate interesele statului. Un subiect prea vast pentru o singură audiere, dar probabil utilă pentru o informare și clarificare a aspectelor cheie pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

În timpul audierii a fost reiterată informația despre structura corporativă a SA Moldovagaz (SAM) – 50% Gazprom, APP – 35,33% (RM), Transnistria – 13,44% (administrată fiduciar de Gazprom), 1,23% (acționari privați).

Munteanu transmite Tiraspolul s-a retras din SAM, în 2005, și a preluat abuziv rețelele locale, constituind SRL Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie, entitate nerecunoscută de SA Moldovagaz, ceea ce nu împiedică compania să paraziteze pe consumul de gaze naturale, colectând plăți și neachitând consumul.

Deputatul informează că datoriile necolectate de SA Moldovagaz sunt estimate la 7,8 mlrd $ (la 31.12.2020). Datoriile consumatorilor pe malul drept (RM) sunt de 715,9 mln $, iar datoriile consumatorilor pe malul stâng (Tiraspoltransgaz – 6,178 mlrd $. Vorbind astfel despre o datorie de 116 mlrd lei neachitată pentru gaze naturale rusești, în temei, acumulate de către consumatorul din stânga Nistrului. Datoriile se acumulează galopant și fără încetare; astfel, numai în anul 2020, datoriile consumatorilor transnistreni au crescut cu 268 mln $.

Există demersuri de încasare a datoriilor către Gazprom în valoarea de 5,5 mlrd $ de la SA Moldovagaz, însă aceste datorii nu pot fi executate în Transnistria, iar Gazprom continuă să furnizeze gaze naturale regiunii din motive politice și de securitate. Stoparea furnizării de gaze naturale ar însemna suspendarea procesului de generare a energiei electrice la CTE Kuciurgan, care asigură astăzi cca 80% din electricitate pe piața din RM.

SA Moldovagaz administrează 18 întreprinderi de distribuție a gazelor naturale: 12 pe malul drept și 6 pe malul stâng. Astăzi, Gazprom livrează gaze naturale RM prin punctele de aces Grebeniki și Alexeevca (hotar cu Ucraina). Din 01.10.2021, SA Moldovagaz va utiliza rutele alternative de transport (Ungheni și Căușeni) pentru a se conecta la piețele regionale de gaze, în regimul culoarului transbalcanic în revers prin Turcia, Bulgaria, România și Ucraina.

În viziunea deputatului Igor Munteanu, subiectul discutat ridică alerte uriașe față de calitatea politicilor statului pe acest domeniu arhisensibil, iar securitatea energetică are breșe.

“Avem pretenții mari față de APP, MEI și alte autorități, care nu și-au făcut lucrul cu onestitate la timpul cuvenit, lăsând breșe în sistemul securității energetice”, crede Munteanu.

Pentru a evita un colaps în domeniul energetic, și anume în partea ce ține de alimentarea țării cu gaze naturale, deputatul înaintează următoarele soluții:

a) minimizarea acumulării datoriilor;
b) ne-acceptarea recunoașterea datoriilor acumulate artificial ca fiind ale statului;
c) accelerarea proiectelor de infrastructură electrică pentru a depăși șantajul transnistrean și posibile jocuri de picior ale Gazprom;
d) mai multă transparență asupra sarcinilor îndeplinite de reprezentanții statului (RM) în Consiliul de observatori al SAM, care ar putea cere inițierea unui audit complex al SA Moldovagaz;
e) eliminarea schemelor în sectorul energetic, separarea companiilor conform obligațiilor Pachetului 3, și alte priorități pe care RM le poate atinge numai prin mobilizare maximă și profesionalizare a serviciului public.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share