Republica Moldova, țară figurant în scandalul internațional dintre Cehia și Rusia: un agent GRU avea și pașaport moldovenesc

Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek, relatează Reuters şi AFP, surse citate de Agerpres.

“Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis într-o scurtă intervenţie televizată.

Poliția Cehă transmite că au fost anunțați în căutare și agenții GRU cu numele Alexander Petrov și Ruslan Boshirov. Aceștia susțin că Petrov s-a aflat în Cehia inclusiv în baza unui pașaport moldovenesc, emis pe numele Nicolai Popa, iar Boshirov deținea și un pașaport eliberat de către autoritățile din Tadjikistan, emis pe numele Ruslan Tabarov.

“Persoanele au folosit cel puțin două identități, când s-au identificat prima dată cu două pașapoarte rusești numite Alexander PETROV, n. 13 iulie 1979 și Ruslan BOSHIROV, n. 12 aprilie 1978, ulterior printr-un pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolai POPA, născut 18 iulie 1979 și un pașaport din Tadjikistan eliberat pe numele Ruslan TABAROV, născut 23 octombrie 1975“, menționează Poliția cehă în comunicatul oficial.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

La rândul său, Jan Hamacek a spus că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

Agenţia de presă Interfax l-a citat pe vicepreşedintele comisiei de afaceri internaţionale din camera superioară a parlamentului rus, Vladimir Jabarov, potrivit căruia acuzaţiile Cehiei despre implicarea ofiţerilor de informaţii ruşi în explozia din 2014 sunt absurde.

Demnitarul rus a adăugat că răspunsul Moscovei la expulzarea celor 18 diplomaţi va trebui să fie proporţionat.

Menționăm că în perioada 2013-2014, când agenții GRU ar fi putut obține cel puțin un pașaport moldovenesc, așa cum indică autoritățile cehe, Republica Moldova era guvernată de Nicolae Timofti și Executivul format de PLDM-PDM-PLR și condus de liberal-democratul Iurie Leancă. Atunci pașapoartele erau eliberate de către IS “Registru”, instituție administrată de către democratul Serghei Railean (2011-2017).

Total
0
Shares
Total
0
Share