Primarii orașului Chișinău, vezi cine au fost ei și cu ce s-au remarcat

Nicolae Costin Veaceslav Iordan Dorin Chirtoaca Silvia Radu Primar general al Chisinaului Primar interimar

În ultima vreme primăriei municipiului Chișinău i se acordă o atenție deosebită. Rolul de bază în cazul aceste instituții evident ca îl are primarul. Ne-am propus să cercetăm un pic acest subiect și să vă prezentăm care au fost primarii capitalei și prin ce s-au evidențiat.

1990 — 9 august 1994: Nicolae Costin (primar de Chişinău)

În perioada 1989-1995, Nicolae Costin s-a manifestat drept lider al Mişcării de eliberare naţională. A fost coautorul Declaraţiei de independenţă a R. Moldova, semnată şi adoptată la 27 august 1991. S-a făcut remarcat prin susţinerea revenirii limbii române şi grafiei latine, a influenţat redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei “Naşterea Domnului”. De asemenea, a reuşit să readucă monumentul lui Ştefan cel Mare la locul iniţial de înălţare al acestuia.

Actorul Gheorghe Petraru spune că Nicolae Costin a rămas în memorie anume prin “revenirea la valori”, iar medicul Ion Cebotari completează că primarul Nicolae Costin a fost primul care “a încercat să instaleze o administraţie naţională”. Nicolae Costin a rămas în istorie inclusiv datorită ideii de a include, pentru echilibru demografic, satele din împrejurimile Chişinăului în componenţa municipiului.

 

9 august 1994 — 18 aprilie 2005: Serafim Urecheanu (primar general de Chişinău)

Serafim Urecheanu este unul dintre cei mai longevivi primari ai Chişinăului, fiind reales, în 1999, pentru al doilea mandat. A lucrat mult timp asupra concepţiei dezvoltării social-municipale “Sociopolis”. Concepţia are la bază ideea interacţiunii inovatoare între Europa de Est şi Europa de Vest. În calitate de primar al municipiului Chişinău, a susţinut şi a contribuit direct la organizarea mai multor forumuri şi conferinţe internaţionale la Chişinău, sub egida ONU, UNESCO, NATO, TACIS etc. De asemenea, Serafim Urecheanu este coautorul monografiei: “Scientific and Technological Achievements Related to the Development of European Cities”, NATO ASI Series. Vol. 9. Sub conducerea sa, periferiile Chişinăului au fost transformate în orăşele cu vile.

Serafim Urecheanu este primarul cel mai bine memorizat de către cetăţeni. Fie datorită faptului că a fost “un domn responsabil, care ar fi vrut să facă ceva mai mult, lucru care nu a fost doar în puterile sale”, după cum considera un locuitor intervievat,  fie datorită faptului că “a făcut strada Ismail şi a dat apartamente fără plată”, după cum îşi aminteşte alt locuitor al capitalei. Unii spun că au reţinut doar numele primarului Serafim Urecheanu, dar ce a realizat, atât timp cât a fost la conducerea capitalei, nu ţin minte. Sunt şi persoane care, la auzul acestui nume, îşi amintesc, în primul rând, de “Dosarul ambulanţelor”. Amintim că Serafim Urecheanu a fost acuzat că, la procurarea a 40 de ambulanţe pentru spitalul municipal de urgenţă, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi a prejudiciat bugetul local cu 239 de mii USD.

28 aprilie 2005 — 25 ianuarie 2007: Vasile Ursu (primar general interimar de Chişinău)

Unii consilieri susţin că desemnarea lui Vasile Ursu în funcţia de primar general interimar contravine Legii despre administraţia publică, care prevede că, în cazul în care interimarul desemnat renunţă la funcţie, doar Consiliul municipiului Chişinău este în drept, timp de cinci zile, să numească un alt primar interimar. Mihai Furtună, fiind desemnat pentru aceeaşi funcţie, era internat în spital. Din această cauză, a semnat dispoziţia de transmitere a interimatului către viceprimarul Vasile Ursu, însă acest lucru era valabil doar până la însănătoşirea sa.

Totodată, primarul interimar a rămas în memoria cetăţenilor datorită faptului că „a fost un om stimat, la care te puteai adresa cu întrebări şi te puteai consulta în legătură cu orice problemă”, îşi amintesc unii chișinăuieni. În amintirile chișinăuienilor, Vasile Ursu şi-a găsit un loc graţie “memorialului pe care l-a construit, deşi iarăşi îmi aduc aminte delapidările de bani care s-au făcut acolo”. În memoria jurnaliştilor acesta a rămas ca o persoană care a interzis plasarea panourilor publicitare cu produse promovate de femei “pe jumătate goale” şi panourile ce promovau produse alcoolice, presa numind aceste decizii drept “revoluţie sexuală” şi, respectiv, “revoluţie alcoolică”.

25 ianuarie – 18 iunie 2007: Veaceslav Iordan (primar general interimar de Chişinău)

Veaceslav Iordan a fost desemnat în funcţia de primar interimar cu cinci luni înainte de alegeri.

Puţini chişinăuieni şi-au amintit de acest primar, motivând acest lucru prin faptul că erau plecaţi din R. Moldova sau prin faptul că s-a aflat puţin timp la putere şi nu a reuşit să realizeze nimic. Alţii, totuşi, îşi amintesc câte ceva, deşi nu dau prea multe comentarii. Unii oameni, la auzul numelui Iordan, ar spune ironic: “Mănuşa roşie mi-o aduc aminte, da!”.Alții şi-au amintit de “scandalul sexual în care a fost implicat fostul primar interimar, precum şi de caracterul de păpuşar pe care l-a avut în campania electorală. În rest, nimic semnificativ”. Ceilalţi intervievaţi n-au putut să-şi amintească cine a fost Veaceslav Iordan.

 

18 iunie 2007 — prezent: Dorin Chirtoacă (primar general de Chişinău)

Dorin Chirtoacă este primul primar care, după un an de activitate, a ţinut o conferinţă de presă în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt prin care a făcut bilanţul activităţii sale după primul an de mandat. Raportul primarului a fost constituit din două niveluri (Realizări 2007—2008 şi Priorităţi 2008—2009).

În 2009, Chirtoacă a participat la ambele scrutine pentru alegerile parlamentare, fiind primul pe lista de candidați ai Partidului Liberal, însă ulterior a renunțat la mandatul obținut pentru a-și continua activiteata de primar de Chișinău. În 2011 a fost reales în funcția de primar, învângându-l în turul doi de scrutin pe socialistul Igor Dodon.

Pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova din 2014, Dorin Chirtoacă, de asemenea a degrevat din funcție pentru un scurt timp pentru a se înscrie pe listele partidului la scrutin, iar ulterior a revenit în funcție.

La alegerile locale din Chișinău din 14 iunie 2015, Chirtoacă s-a înscris în cursa electorală în ultima zi prevăzută de codul electoral (14 mai) după care a degrevat din funcție pentru cele două luni de campanie electorală. În primul tur de scrutin el a acumulat 37,52%, fiind urmat de Zinaida Greceanîi (din partea Partidului Socialiștilor) cu 35,68%. Cei doi s-au confruntat direct pe 28 iunie 2015 în turul doi de scrutin, Chirtoacă obținând 53,54% din voturi și câștigând cel de-al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Chișinău.

La 25 mai 2017, Chirtoacă a fost arestat de colaboratori ai Centrului Național Anticorupție, împreună cu alți nouă angajați ai primăriei, în legătură cu scandalul parcărilor cu plată, care a erupt la începutul anului.  La 28 iulie 2017 a fost suspendat din funcția primarului mun. Chișinău conform deciziei judecătoriei sectorului Buiucani din capitala Republicii Moldova. 

La data de 19 noiembrie a avut loc un referendum de demitere a lui Chirtoacă doar că acesta a eșuat din motiv că s-a prezentat un număr prea mic de alegători la urnele de vot.

De pe data de 28 iulie 2017 pînă în prezent, Dorin Chirtoacă este suspendat din funcție.

4 august 2017- 6 noiembrie 2017: Nistor Grozavu (primar general interimar de Chișinău)

Nistor Grozavu a fost desemnat primar general în urma suspendării lui Dorin Chirtoacă din funcție. Acesta a fost vice-primar din anul 2007, de când funcția de primar general a fost ocupată de către Chirtoacă. Un membru fidel al echipei acestuia. Ca viceprimar, Grozavu a fost responsabil de dezvoltarea urbanistică a municipiului Chişinău, de calitatea construcţiilor urbane, de problemele transportului public şi a căilor de comunicaţie.

Despre realizările lui Nistor Grozavu în calitate de primar general, fie el și interimar se pot spune foarte puține. De vină probabil este perioada prea scurtă în care s-a aflat acesta în funcția de primar general. Totodată chișinăuienii intervievați despre părerile lor față de Grozavu, își amintesc în primul rând despre schemele frauduloase în care era implicat vice-primarul și despre scandalurile în care apărea numele lui Nistor Grozavu.

6 noiembrie 2017 – prezent: Silvia Radu (primar general interimar de Chișinău)

La 6 noiembrie 2017, Silvia Radu este numită primar interimat al municipiului Chișinău de către fostul primar interimar Nistor Grozavu, care la rândul său preluase interimatul de la Dorin Chirtoacă în urma arestului celui din urmă. Astfel, Grozavu a devenit viceprimar, împreună cu consilierul Ruslan Codreanu.

Silvia Radu este prima femeie- primar din istoria capitalei. S-a evidențiat din primele zile de mandat cu un caracter ambițios cerând realizări de la subalterni.Printre problemele cărora aceasta le-a oferit prioritate sunt ambuteiajele și construcțiile ilegale din Chișinău.

 

Pînă a ajunge în politică, Radu a avut o carieră managerială de succes. Aceasta a ocupat funcția de director corporativ și vicepreședinte la reprezentanța din Republica Moldova a companiei Gas Natural Fenosa. Totodată în 2011 este numită drept consul onorific al Spaniei în Republica Moldova, iar în 2014 a fost decorată în 2014 cu titlul de cavaler al Ordinului regal Isabela Catolica de către Ferdinand al VII-lea al Spaniei.

În 2016 aceasta a candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova însă a obținut un scor mic.

Mulți oameni susțin că nu pot să se dea cu părerea despre activitatea unui oarecare primar. Motive sunt invocate mai multe, printre acestea fiind timpul trecut, dar și faptul că nu îi cunosc personal și din acest motiv le este mai greu să se dea cu părerea.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share