Emisiile de dioxid de carbon la nivel global vor crește în mod periculos în acest an, pe măsură ce economia mondială își revine din criza provocată de pandemia de coronavirus, relatează CNN.
Într-un nou raport, Agenția Internațională pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021, întrucât consumul masiv de cărbune din Asia și, în special, din China, depășește creșterea rapidă a energiei din surse regenerabile. Aceasta ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie.
„Acesta este un avertisment sumbru că recuperarea economică din criza COVID nu este în prezent deloc sustenabilă pentru climă”, a spus directorul executiv al agenției, Fatih Birol.
„Dacă guvernele din întreaga lume nu se mișcă rapid pentru a începe reducerea emisiilor, este probabil să ne confruntăm cu o situație și mai gravă în 2022”, a adăugat el.
Este un semnal de alarmă înainte ca 40 de lideri mondiali să se reunească la sfârșitul acestei săptămâni pentru un summit de două zile privind criza climatică, convocat de președintele american Joe Biden. Fatih Birol avertizează că este „un moment critic pentru demararea de acțiuni clare și imediate”.
Anul trecut, când țări din întreaga lume au intrat în carantină, iar oamenilor li s-a cerut să stea acasă pentru a limita răspândirea COVID-19, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut semnificativ.
Dar orice beneficiu climatic al pandemiei pare să fi fost de scurtă durată. AIE estimează că cererea globală de energie va crește cu 4,6% în 2021 și va depăși nivelurile din 2019, alimentată de creșterea consumului de energie din țările în curs de dezvoltare.
Se așteaptă ca emisiile de carbon legate de consumul de energie să ajungă la sfârșitul anului chiar sub nivelul din 2019, recuperând 80% din declinul înregistrat în 2020.
O creștere în utilizarea cărbunelui ca sursă de energie este deosebit de îngrijorătoare, cererea urmând să se apropie anul acesta de vârful înregistrat în 2014.
Experții estimează că din China va veni 50% din această creștere a cererii globale de cărbune. Utilizarea cărbunelui în Statele Unite și Europa este, de asemenea, în creștere, dar se așteaptă să rămână „mult sub nivelurile dinaintea crizei”.
La începutul acestei săptămâni, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut țărilor dezvoltate să elimine treptat utilizarea cărbunelui până în 2030 și să pună capăt construcției de noi centrale pe cărbune.
Între timp, se preconizează că cererea de energie electrică va avea cea mai rapidă creștere din ultimii zece ani.
Dar există și vești bune: mai mult de jumătate din creșterea furnizării globale de energie electrică va proveni din surse regenerabile în 2021, determinată parțial de creșterea producției de energie solară și eoliană din China.
Sursa: Digi24