Pierderile anuale ale Republicii Moldova de pe urma actelor de corupţie se cifrează la 8%-13% din PIB. Asta înseamnă circa 17,7 miliarde lei pentru anul 2016! Aceste sume depăşesc toate cheltuielile din 2016 pentru toţi pensionarii şi pentru indemnizaţiile de asistenţă socială!
Volumul mitei plătite este mai mare decât cheltuielile anuale pentru toate drumurile ţării. În 2014 au fost plătite peste 1,27 miliarde lei sau peste 1,1% din PIB sub formă de mită, din care 899 milioane de către gospodăriile casnice şi 387 milioane de către business. În fiecare an, pierderile din corupţie la executarea bugetului public sunt echivalente cu jumătate din toate pensiile plătite anual.
”Corupţia este un Robin Bad, care ia de la cei mulţi pentru sine şi grupul său. Corupţia poate fi definită ca un proces prin care are loc o redistribuire injustă a bogăţiei şi beneficiilor publice. Cu alte cuvinte, corupţii câştigă de pe urma actelor de corupţie doar datorită faptului că cei mulţi pierd”, explică expertul Dumitru Budianschi, economist la Expert-Grup.
Potrivit lui Budianschi, pierderile totale ale Republicii Moldova de pe urma corupţiei pot fi estimate între 8% şi 13% din PIB. Evaluarea pierderilor este destul de dificilă şi la moment nu există date concludente la acest capitol. Nici la nivel mondial şi nici local.
În Republica Moldova este foarte răspândită corupţia în procesul de gestiune a întreprinderilor publice, darea în locaţiune a imobilelor, privatizare și crearea parteneriatelor publice private. Corupţia de la gestiunea patrimoniului public este mai greu de estimat. Asta pentru că presupune mai multe tipuri de tranzacţii cu implicarea unor cercuri restrânse de actori.
Pe fiecare cetățean al R. Moldova corupția îl costă anual 4.700 de lei.
Deși Centrul Național Anticorupție (CNA) aproape zilnic arestează funcționari de stat, oameni de afaceri dar și simpli cetățeni implicați în scheme de corupție, totuși moldovenii continuă să ofere și să ia mită, să ocolească cadrul normativ și să rezolve întrebări prin metode în afara legii. Corupția ne este în sânge?