Președintele Maia Sandu a blocat demararea proiectelor de infrastructură în raioanele din țară și a lăsat astfel zeci de mii de cetățeni fără acces la apă potabilă. Acest lucru a fost declarat de deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Petru Burduja în cadrul unui briefing din 14 mai. El a explicat că este vorba despre modificări la Legea cu privire la Guvern, potrivit cărora guvernului interimar i se încredințează responsabilități suplimentare legate de semnarea acordurilor privind finanțarea externă.
Pe 26 aprilie, acest proiect de lege a fost votat de Parlament în ultima lectură și urma să fie promulgat de președintele Republicii Moldova. Cu toate acestea, până acum, Maia Sandu nu a semnat legea.
În special, conform acestei legi, Guvernul a trebuit să semneze proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și canalizare în Republica Moldova”, elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu sprijinul experților Băncii Mondiale. Costul proiectului este de aproximativ 52,8 milioane de dolari, plus o subvenție de 467 000 de dolari.
Proiectul prevede:
Construirea unei rețele de alimentare cu apă în raionul Cahul (localități: Pelinei, Găvănoasa, Vladimirovca, Nicolaevca, Alexandru cel Bun, Iujnoe, Burlăceni, Greceni, Alexandru Ioan Cuza); construcția unei rețele de conectare pentru orașul Vulcănești. Aproximativ 23 de mii de cetățeni vor avea acces la apă potabilă.
Construirea unei rețele de aprovizionare cu apă în raionul Râșcani (localități: Bășcăuți, Dămășcani, Costești, Duruitoarea, Proscureni, Duruitoarea Nouă, Văratic, Horodiște, Petrușeni, Zăicani, Pîrjota, Hiliuți). Aproximativ 15 mii de cetățeni vor avea acces la apă potabilă.
Tot în cadrul acestui proiect va fi construită o stație de epurare a municipiului Soroca. Deputatul a menționat că lipsa unei stații de epurare în municipiul Soroca este un dezastru ecologic pentru întreaga Republică Moldova și pentru râul Nistru.
Construirea unei rețele de canalizare în municipiul Comrat, care va oferi acces pentru 100 de instituții de învățământ și aproximativ 25 de instituții medicale din mediul rural la servicii publice, alimentare cu apă și canalizare.
Negocierile cu privire la acest proiect au fost programate în perioada 11-12 mai, dar nu au fost începute întrucât legea nu a fost promulgată.
Petru Burduja a vorbit și despre un alt proiect de suport tehnic elaborat de Ministerul Afacerilor Interne pentru îmbunătățirea echipamentelor de stingere a incendiilor, care nu poate fi implementat din cauza nepromulgării legii de către Maia Sandu.
La 11 ianuarie 2021, Guvernul Japoniei a aprobat o subvenție de 19 milioane de dolari pentru implementarea unui proiect de îmbunătățire și consolidare a echipelor de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne. Proiectul prevede dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cu 10 scări de incendiu, 9 autospeciale de pompieri, echipamente de urgență, precum și instruire specializată pentru pompieri și salvatori.
„Poate cuiva îi este convenabil să aducă țara într-o stare deplorabilă, pentru că altfel nu putem explica de ce această lege nu a fost semnată”, a spus Petru Burduja. „Ambițiile politice, mândria, desigur, pot conta pentru cineva, dar cetățenii simpli nu trebuie să sufere din această cauză”.