Pronosticuri foarte triste pentru PAS: ”Guvernul Harvard a eșuat. O să apară și primele cazuri de corupție în rândul politicienilor din PAS”

Situația din Republica Moldova este mai mult decât îngrijorătoare. PAS, partidul de guvernământ cu orientare pro-europeană, este într-o scădere dramatică. Rămâne pe un trend descendent și se pare că nu poate schimba acest lucru. În mai puțin de 8 luni, partidul a ajuns la 22, 7%. Dacă în iulie, obținea în alegerile anticipate 52.80%, iată că scorul s-a prăbușit.

Nu este o soluție ascunderea adevărului, minimizarea pericolului. Știu că liderii PAS și-ar dori să se vorbească cât mai puțin despre acest lucru, dar ascunzând gunoiul sub preș, nu vei găsi niciodată rezolvarea problemei.

Tabloul momentului surprins de sondajul realizat de CBS AXA, la comanda IDIS Viitorul, arată groaznic. Maia Sandu scade, PAS scade, Igor Dodon dă semne că își revine, Ion Ceban se afirmă și la nivel național, iar oamenii sunt extrem de îngrijorați de problemele sociale. Premierul de la această oră, Natalia Gavriliță, este la o cotă extrem de redusă când vine vorba de capitolul încredere, ocupând locul 6, după Voronin.

Guvernul Harvard, așa cum le place multora să spună, a eșuat. Sunt și motive obiective. Nu au avut o misiune ușoară. Criza gazelor i-a afectat extraordinar de tare. Dar la asta se mai adaugă și proasta comunicare, luptele care se dau între grupările din justiție și pe care cetățenii le pot observa, lipsa profesioniștilor din aparatul guvernamental. Așa cum am mai spus, PAS duce o lipsă de cadre. Nu au oameni pe care să îi ducă în aparatul de stat, la nivelul doi și trei, acolo unde trebuie implementate deciziile luate. Cantonarea PAS în tema luptei cu corupția nu mai produce efecte. E de ajuns să te uiți pe sondajele din ultimele luni și se poate observa că tema corupției este la distanță mare de temele de interes pentru cetățeni. Nu mai spun că momentan există percepția că lupta anticorupție înseamnă doar o confruntare politică.

De ce trebuie să fim îngrijorați?

În acest moment nu există o alternativă pro-europeană. Cu alte cuvinte, dacă mâine ar fi alegeri, PSRM împreună cu Shor ar putea face guvernul. Electoratul pro-european dezamăgit nu are unde să se ducă și probabil nu s-ar prezenta la vot. Nu există un partid pro-european care poate absorbi electoratul PAS dezamăgit. Partidul lui Năstase nu are capacitatea să facă asta.

Nu există semne că PAS se poate redresa. Partid crescut în umbra Maiei Sandu, PAS nu are încă o garnitură de oameni politici care să aibă cota de încredere necesară. E ca un prunc rămas neînțărcat la o vârstă deja mare. Nu s-au arătat acei lideri care să poată veni în susținerea Maiei Sandu, atunci când vorbim de comunicarea politică, de prezentarea măsurilor guvernamentale.

Majoritatea liderilor o parazitează pe Maia Sandu, au crescut doar datorită faptului că aceasta a ”pus” mâna pe ei și a făcut un transfer de imagine.

O să apară și primele cazuri de corupție în rândul politicienilor din PAS. Este imposibil ca într-un partid aflat la guvernare să nu existe și politicieni care calcă greșit.

Contextul economic nu se va îmbunătăți anul acesta. Chiar dacă vor veni bani din România, bani de la UE, nu înseamnă că cetățenii vor resimți anul acesta îmbunătățiri semnificative.

Momentan, Igor Dodon a stat la ”cutie”, a lăsat să mai treacă timp, dar din primăvară probabil PSRM va începe cu mitingurile de protest, cu demonstrațiile și va încerca să speculeze creșterea prețurilor, va avea un discurs axat pe o comunicare de genul: nu eram perfecți, dar aveam grijă de voi, sărăcia nu era atât de mare cum e acum.

Nu există semne că ar exista elemente care pot fi speculate în avantajul său de actuala guvernare, iar asta înseamnă că nu se va putea întoarce trendul descendent. Este vital ca PAS să se stabilizeze și să nu își continue scăderea.

Pentru asta e nevoie de un reset total, dar despre asta într-o analiză viitoare.

Autor: Cristian Hrituc

Total
0
Shares
Total
0
Share