O echipă de arheologi din Peru a dezgropat 8 copii și 12 adulți care au fost aparent sacrificați acum 1.200 de ani, au anunțat marți cercetătorii citați de Reuters, preluată de Agerpres. Trupurile, unele mumificate, au fost descoperite în complexul preincaș Cajamarquilla, situat la est de capitala Lima.
Rămăşiţele au fost descoperite în exteriorul unui mormânt subteran, unde echipa de la Universitatea San Marcos din Peru a dezgropat în noiembrie o mumie antică, despre care se crede că ar fi fost de rang nobiliar, legată cu funii, în poziţie fetală.
Arheologul Pieter Van Dalen a spus că trupurile, unele mumificate, iar altele schelet, erau înfăşurate în mai multe straturi de textile ca parte dintr-un ritual străvechi prehispanic şi au fost probabil sacrificate pentru a însoţi mumia principală.
„Pentru ei, moartea nu era sfârşitul, ci mai degrabă tranziţia către un univers paralel în care trăiau morţii”, a declarat Van Dalen cu prilejul unei conferinţe de presă. „Credeau că sufletele morţilor deveneau protectori ai celor în viaţă”.
Persoanele sacrificate făceau parte din ritualul funerar al unui conducător care a domnit acum 1.700 de ani
Van Dalen a spus că acest ritual de înmormântare era unul cunoscut, menţionând mormântul Lordului de Sipan, un conducător care a trăit în urmă cu 1.700 de ani, descoperit alături de copii şi de adulţi sacrificaţi, scrie Agerpres.
„Este exact ceea ce credem şi propunem în cazul mumiei de la Cajamarquilla, care ar fi fost înmormântată alături de aceşti oameni”, a spus el. „Ca parte din ritual, au fost descoperite dovezi ale violenţei pe trupurile unora dintre indivizi”.
Yomira Huamán, membră a echipei, a spus că, alături de obiectele funerare, au mai fost descoperite artefacte muzicale, cum ar fi „zampońa”, un instrument de suflat de origine andină, prevăzut cu mai multe tuburi din lemn de forma unor fluiere.
Mumia din Cajamarquilla, eviscerată după moarte
„Cercetările noastre sugerează că mumia din Cajamarquilla ar fi fost un bărbat de aproximativ 35 de ani. Trupul lui nu avea organe interne, ceea ce înseamnă că a fost eviscerat după moarte”, a spus ea.
În Peru se află sute de situri arheologice ale unor culturi care s-au dezvoltat înainte şi după Imperiul Incaş şi care dominau în urmă cu 500 de ani partea sudică a continentului cuprinsă între sudul Ecuadorului şi Columbia până în centrul Chile.
„Complexul a fost excavat doar în proporţie de 1%”, a spus Huamán. „Cred că Cajamarquilla are mult mai multe de spus, mult mai multe de povestit”.