În acest sens, liderul formațiunii, Ruslan Codreanu, consideră că cetățenii municipiului vor plăti de două ori – o dată prin subvenționarea de 700 MILIOANE MDL a întreprinderilor municipale ce prestează servicii de transport și a doua oară prin majorarea tarifului. Totodată, Chișinăul are bani, dar ei sunt prost administrați, iar înainte să fie majorat vreun tarif, este nevoie de rezolvat anumite probleme, accentuează liderul Partidului Puterea Oamenilor.
”Ion Ceban vine acum cu propunerea de a majora costul biletului la transportul public de 3 ori mai mult – 6 LEI.
Adică el întâi a făcut bugetul pentru 2022, a acordat 700 de MILIOANE de LEI din banii noștri subvenții pentru Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) și Parcul Urban de Autobuze (PUA), iar în martie 2022 iese cu bâlbâiala următoare ”în cazul nemajorării tarifului, suma subvenționată de municipalitate va ajunge la un miliard de lei. lar aceasta înseamnă că celelalte proiecte, inițiate de primărie pentru anul curent, riscă să nu fie realizate”.
Păi, dragă Ivan, te anunț că prețul cu care te lauzi tu că e mai mic decât în Africa (apropo, cunoști că în Africa există țări mult mai dezvoltate decât Moldova și e discriminatoriu cum te exprimi?), de fapt, e tare scump și că toți cetățenii municipiului Chișinău îl plătesc deja. Eu aș spune că noi avem cel mai scump ”ieftin” transport din lume. Și ce trebuie să explicăm, mai ales lui Ceban foarte CLAR, pentru fiecare bilet de 2 sau 3 Lei, plătim tot noi OAMENII! Ultimii ani, subvenționarea pentru bilete din banii noștri a ajuns la 70% – 80%.
Calculul este simplu: cel care circulă cu transportul public achită tariful + % din impozitele plătite de el la buget. Și cel care nu circulă, oricum achită transportul public din impozitele sale.
Călătoria aparent ieftină cu troleibuzul și autobuzul este în fapt exorbitantă, pentru ea PLĂTIM cu toții. Totuși, primăria vine cu o metodologie de calcul care ne explică faptul de unde călătoria ne va costa 6 lei. Ce NU explică metodologia este cu cât va micșora subvenționarea de 700 de milioane de lei, tot din banii noștri.
Nu auzim despre eficientizarea costurilor, dar ce face Ion Ceban – MĂREȘTE PREȚUL LA TRANSPORTUL PUBLIC. Exact acum, în plină criză pandemică, criză economică, în care disparitățile între cei care nu au și cei care au tot cresc, punem presiune și mai mult pe persoanele care nu au și mărim prețul la transport public?
Cât de etic, dacă doriți, este – din punct de vedere social și economic – să subvenționezi în continuare cu 700 MILIOANE de LEI din impozitele oamenilor, subvenții colosale pentru RTEC și PUA, și deasupra să mai mărești prețul de trei ori.
Înainte de scumpirea biletului cu 4 lei, Ceban este obligat să facă următorii pași:
1. Comasarea Regiei Transport Electric Chișinău și Parcului Urban de Autobuze. Dacă aceste două mari întreprinderi ar fuziona, anual vor fi economisiți 57 milioane de lei. Mai mult despre aceasta, au fost făcute și studii și politici, și inițiate proceduri http://ipre.md/wp-content/uploads/2018/04/Politica-Publica-Fuziunea-RTEC-si-PUA.Final_.pdf
2. TRANSPARENTIZAREA 100% a tuturor cheltuielilor instituțiilor care primesc bani de la bugetele centrale și locale. Astfel încât fiecare cetățean să știe cât costă cu adevărat serviciul pe care-l pretinde, cât din cheltuieli se duce pe salarii, cât i se ia din buzunar pe serviciu și cât i se mai ia din portofel prin subvenții.
3. REDUCEREA COSTURILOR DE OPERARE. De unde tăiem? Întreprinderile nu sunt profitabile doar din cauza prețurilor? Sau mai sunt și alți factori? Dacă ar trebui reduse costurile de operare, ca să fie mai ieftine biletele, de unde s-ar tăia?
4. MOBILITATEA TRANSPORTULUI PUBLIC. Paradoxul este că având un transport public de slabă calitate, face ca cetățenii să aleagă transportul privat. Ca să înțelegem în cifre, de la an la an în Chișinău crește numărul de mașini private cu 10 mii de mașini anual. Faptul că mărești prețul, nu vei face să scadă și mai mult atractivitatea transportului public?
Mobilitatea transportului public este foarte importantă pentru oricine. 50 de oameni dintr-un troleibuz sau autobuz trebuie să aibă prioritate față de autovehiculele private.
Astfel, BANDA DEDICATĂ care a fost pornită în 2019 pe străzile Pușkin și Bodoni, trebuie extinsă pe tot orașul.
4. Tichetarea electronică. Cine ne poate răspunde, de ce doar 2% din bilete au fost achitate electronic.
Înainte de a schimba vreun preț la bilete, este necesară muncă de administrare corectă și transparentă.
Concluzia este următoarea:
Nu vă jucați cu prețurile modificate din vârful pixului, este vorba de viața oamenilor. În toată situația de acum, logic ar fi de așezat și de revăzut toată politica de transport public și înainte să vii cu orice fel de creșteri de preț să îți revezi viziunea și prioritățile. Veți vedea că după reducerea costurilor operaționale, va fi posibil ca transportul public să fie gratuit pentru cetățenii municipiului și poate nu veți percepe nici acei 2 sau 3 lei. Așa cum o practică și alte orașe și capitale, cum ar fi Tallin, din Estonia. Poate e nevoie de făcut un referendum în Chișinău, în care cetățenii să decidă vor să plătească de 2 ori (și din impozite, și prin bilete scumpe) sau vor să-l subvenționeze 100%, iar transportul public să fie gratis pentru chișinăuieni.”
Vedeți aici reacția integrală: