VIDEO // Maia Sandu, acuzată de judecători, că și-a depășit atribuțiile de serviciu

Președintele țării, Maia Sandu, este acuzată de către judecători de depășirea atribuțiilor sale. Asociația Judecătorilor ”Vocea Justiției” a publicat un comunicat de presă prin care trage un semnal de alarmă în legătură cu refuzul Președintelui referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a 13 judecători. “Este foarte periculos semnalul care a fost transmis către întreg sistemul judecătoresc și societate prin adoptarea acestui refuz nemotivat”, se arată în comunicatul Asociației.

Judecătorii susțin că, chiar dacă Președintelui Republicii Moldova i-au apărut careva dubii referitor la activitatea judecătorilor vizați, legea prevede destul de clar modalitatea și procedura de tragere la răspundere disciplinară, penală a judecătorilor în cazul depistării unor carențe în activitatea acestora.

“Or, în situația dată Președintele Republicii Moldova, conform legislației în vigoare, și-a depășit atribuțiile, deoarece acesta nu are dreptul de a-și atribui competența unui organ de constatare a carențelor în activitatea judecătorilor, care îi revine de exemplu Colegiului Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, Procuraturii Generale sau Agenției Naționale de Integritate”, se mai arată în mesajul magistraților.

Asociația cheamă toți judecătorii și societatea civilă să se solidarizeze în situația dată împotriva atentatelor la independența judecătorilor, care reprezintă o garanție fundamentală a unei bune funcționări a puterii judecătorești.

Total
0
Shares
Total
0
Share