DOC // Vizat în cel puțin două dosare penale pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu, Veaceslav Eni ar putea reveni la conducerea “Termoelectrica” SA

După ce a fost scos aproape încătușat din funcția de director general al “Termoelectrica” SA, cu cel puțin două dosare penale la activ, Veaceslav Eni se pregătește să revină la conducerea uneia dintre cele mai mari întreprinderi de stat din țară. La scurt timp după ce a plecat din funcția de director general, în noiembrie anul trecut, el a transmis colegilor de la “Termoelectrica” că “până în toamna viitoare” va reveni în funcție, deoarece “sunt făcute aranjamentele”. Cuvintele lui de atunci par să înceapă a fi realizate. La întreprindere deja se vorbește despre schimbările planificate pentru această toamnă, cu readucerea lui Veaceslav Eni pe post de director general sau adjunct cu “drept de decizie finală”.

În contextul acestor planuri, ar trebui să știe și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și procuroarea șefă de la Anticorupție, Veronica Dragalin, cum, pe la spatele lor, persoane cu “interese de milioane” urzesc planuri ce pot lovi și în imaginea de țară, și în imaginea rerformei justiției.

Vom trece în revistă deocamdată doar informațiile apărute în spațiul public despre cine este Veaceslav Eni. În data de 24 noiembrie 2021, Procuratura Anticorupție ne anunță printr-un comunicat de presă că au fost acumulate probe din care rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2015 – noiembrie 2021, cheltuielile bănuitului Veaceslav Eni, personal și prin intermediul unor terți, au depășit veniturile înregistrate cu 3.849.796 de lei. De asemenea, în perioada 2015 – noiembrie 2021, bănuitul, personal și prin intermediul persoanelor terțe, a înregistrat în proprietate 10 bunuri imobile și 2 mobile în valoare de circa 6.602.988 de milioane de lei, a dobândit în proprietate două apartamente, precum și un automobil de marca Hyundai Tucson, fabricat în anul 2021, a căror valoare estimativă totală este de circa 991.341 de lei.

Pe 23 februarie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre percheziții la domiciliul și automobilul lui Veaceslav Eni într-un dosar de abuz în serviciu. Cu detalii pe această cauză penală nu au mai revenit.

O altă situație care a ridicat mai multe semne de întrebare este legată de constatarea Agenției Naționale de Integritate în raport cu verificarea averii declarate de Veaceslav Eni. Pe 19 noiembrie 2021, inspectorul de integritate Cristina Ciubotaru a dispus refuzarea inițierii controlului de avere și interese personale în privința șefului de la “Termoelectrica” (vezi aici). În document se indică faptul că autorul sesizării (nu este indicat cine este) “nu a fost cooperant cu ANI” ca să prezinte informații suplimentare care ar confirma afirmațiile despre averea ascunsă a lui Eni. E vorba de bunuri imobile din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, dar și în Vatra Dornei, România, pe care le-ar deține prin interpuși. Inspectoarea de integritate Cristina Ciubotaru a mai ajuns la concluzia că mai multe imobile la care a făcut referire petiționarul se regăsesc în declarațiile de avere și interese depuse de către Veaceslav Eni, iar imobilele din localitatea Molovata, raionul Dubăsari îi aparțin unei persoane apropiate acestuia și, de asemenea, au fost indicate în declarația depusă pentru 2020. Referitor la alte imobile, inspectoarea se rezumă la informația că acestea nu sunt deținute în niciun fel de către subiectul declarării sau de membrii familiei sale, iar în privința bunurilor din România, localitatea Vatra Dornei, afirmă că „petiționarul nu a prezentat probe, precum nici nu a înlăturat neajunsurile și nu a prezentat informații suplimentare”, la solicitările repetate ale inspectorului.

Concluziile surprinzătoare ale inspectorului de integritate, Cristina Ciubotaru a ridicat multe semne de întrebare față de propria ei integritate, inclusiv la conducerea Agenției Naționale de Integritate. Într-o emisiune “Cutia neagră” de la TV8 președintele ANI Rodica Antoci a anunțat că pe numele inspectorului de integritate, care a examinat cazul Eni, a fost depusă o sesizare la Colegiul disciplinar al instituției, fiind în vizorul unui grup de anchetă. Nu este clar cu ce s-a încheiat această anchetă internă, dar este cazul în care ANI ar trebui să facă claritate privitor la modul în care inspectorii de integritate își îndeplinesc misiunea. Cu atât mai mult că dosarul privind îmbogățirea ilicită a fost pornit de procurorii anticorupție în pofida concluziilor Cristinei Ciubotaru de la ANI.

Dacă vorbele despre revenirea lui Veaceslav Eni la conducerea “Termoelectrica” SA se vor adeveri, atunci se poate de pus cruce mare pe reforma justiției și lupta cu corupția, promisă de președintele Maia Sandu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share