La forumul OSCE de la Varșovia, deputatul din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Constantin Starîș a spus că odată cu venirea la putere a Maiei Sandu, democrația din Moldova s-a transformat într-o dictatură, în care sunt pedepsite toate personalitățile politice și publice care se opun actualului regim de guvernare, scrie Vedmosti.md.
„În Republica Moldova, după ce a primit monopolul puterii, partidul de guvernământ face totul pentru a degrada democrația la nivelul de dictatură și autoritarism. În Moldova de astăzi, a fost călcat în picioare principiul prezumției nevinovăției. În Republica Moldova de astăzi, este persecutată partea mai activă a opoziției, și mai ales cea parlamentară: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Shor”, a spus politicianul.
Totodată, Starîș a subliniat că, drept răspuns la protestele populare din cauza creșterii prețurilor la energie, în Găgăuzia, autoritățile au organizat exerciții demonstrative ale forțelor speciale la Comrat, pentru a intimida oamenii.
„Vorbind la televizor, doamna Sandu i-a numit pe protestatarii de la Chișinău leneși și bețivi care fac bani din proteste. A fost discursul președintelui. Atât doamna președinte, cât și ministrul justiției, Litvinenco, fac la televizor recomandări judecătorilor, dar de fapt le dau indicații cine ar trebui să fie închis și pentru cât timp. Ceea ce până la urmă se și întâmplă”, a spus el.
Pentru confirmarea spuselor sale, Starîș adaugă că pe 5 septembrie, organizația elvețiană pentru drepturile omului „Solidarity Network”, cu sediul la Berna, a recunoscut-o pe liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Șor, Marina Tauber, drept deținut politic. El a vorbit și despre faptul că Tauber a petrecut 54 de zile într-un centru de arest preventiv în condiții inumane și abia recent a fost transferată în arest la domiciliu. În același timp, i se interzice să comunice cu presa. Au fost deschise dosare penale și împotriva altor reprezentanți ai partidului Șor, iar birourile sunt percheziționate, a adăugat el.
„Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, care este președintele de onoare al Partidului Socialiștilor de opoziție, se află în arest la domiciliu din mai 2022. Pe lângă episoadele economice, el este acuzat și într-un episod ridicol – trădare de patrie. În același timp, lui Dodon îi este interzis să comunice cu colegii săi de partid din Partidul Socialist. Deputații din acest partid, Corneliu Furculiță, Radu Mudreac, Vlad Bătrîncea, lideri de raion, aleși pe listele Partidului Socialiștilor, sunt și ei urmăriți penal, iar birourile le sunt percheziționate”, a spus el.
Starîș a vorbit și despre cazul fostului procuror general Alexander Stoianoglo, a cărui anchetă a fost finalizată recent. El a subliniat că Stoianoglo a refuzat public să execute ordinele politice ale Maiei Sandu, pentru care a fost înlăturat și împotriva căruia au fost inițiate trei articole din Codul Penal al Republicii Moldova, inclusiv abuz în serviciu.
„Bastonul justiției al regimului lovește pe toți cei care îndrăznesc să se opună deschis actualei guvernări. A susține în continuare regimul dictatorial autoritar al Maiei Sandu înseamnă a discredita cursul integrării europene în rândul populației republicii”, a rezumat el.