Liviu Vovc, secretarul general al Platformei DA, a depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție, exprimându-și preocuparea cu privire la acțiunile Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei. Vovc susține că există încălcări ale legislației și că acestea nu pot fi tolerate. Sesizarea vine în urma acțiunilor de urmărire penală inițiate într-un dosar privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului Politic „Șor” în cadrul alegerilor din UTA Găgăuzia. Vovc acuză Comisia Electorală Centrală că nu a respectat prevederile Codului Electoral, nefiind întrunit cvorumul necesar la ședința de convocare. El solicită ca acțiuni de urmărire penală să fie întreprinse de urgență și că persoanele implicate să fie trase la răspundere conform legii. Platforma DA subliniază importanța respectării statului de drept și a alegerilor libere și corecte într-o societate democratică.
„Unii își permit să calce în picioare legislația și acest lucru nu poate fi tolerat.
După acțiunile de urmările penală efectuate de către mai mulți colaboratori ai Inspectoratului Național de Investigații în comun cu ofițerii CNA și procurorii anticorupție în cadrul unui dosar penal privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului Politic “Șor” în vederea determinării acestora de a vota un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia care reprezintă acest partid, IGP a sesizat Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.
În loc să se convoace cât mai rapid și să sesizeze instanța de judecată, ei au preferat să nu asigure cvorum la ședință. Iar Președintele CEC-ului din Găgăuzia într-o conferință de presă a declarat faptul că chiar dacă urma să aibă loc ședința, urmau să fie adoptate decizii de respingere a sesizărilor organelor de drept, din lipsă de probe.
Conform Codului Electoral, CEC-ul era obligat să sesizeze instanța de judecată în vederea anulării înregistrării concurentului electoral din partea Partidului Politic “Șor“.
În opinia mea, în acțiunile Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei sunt prezente componențele infracțiunii prevăzute la articolul 27, 327 Cod Penal, manifestate prin folosirea intenționată a situației de serviciu de către un grup de persoane publice, care inevitabil va duce la niște prejudicii considerabile drepturilor și intereselor publice. Or, corectitudinea alegerilor reprezintă unul dintre pilonii statului de drept, consfințit la art. 1 din Constituție. Totodată, alegerile libere și corecte reprezintă una din componentele cele mai importante ale unei societăți democratice și o deosebește în acest fel de un regim autoritar.
În acest context am transmis astăzi un denunț Centrul Național Anticorupție în care am solicitat exercitarea acțiunilor de urmărire penală în mod de urgență și tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de faptele sus-menționate.
Noi considerăm că Legea trebuie să fie în capul mesei și nimeni nu poate fi mai presus de ea!”, a declarat Vovc.