Ungaria a cerut UE să prelungească restricţiile la importurile de cereale şi plante oleaginoase din Ucraina pentru cinci state est-europene cel puţin până la sfârşitul anului 2023, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Zsolt Feldman, scrie News.ro
Feldman a declarat marţi seara pentru agenţia de presă de stat MTI că Ungaria a cerut, de asemenea, Bruxelles-ului să acorde sprijin financiar fermierilor locali pentru a facilita transportul stocurilor de cereale blocate în depozitele interne înainte de recolta din acest an.
”Interesul nostru este ca recolta Ungariei să poată fi finalizată în condiţii de siguranţă, iar fermierii maghiari să îşi poată vinde produsele”, a declarat Feldman după o reuniune a miniştrilor agriculturii UE care a avut loc la Bruxelles.
La 2 mai, UE a stabilit restricţii până la 5 iunie privind importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, pentru a reduce excesul de aprovizionare cu aceste cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări se plânseseră că grânele ucrainene mai ieftine fac producţia internă nerentabilă.
Comisia Europeană a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui din Ucraina pot fi vândute către orice altă ţară din blocul celor 27 de ţări.
Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru a sprijini economia Kievului după invazia rusă. Cele cinci ţări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au mai putut fi exportate prin porturile de la Marea Neagră din cauza războiului.
Comisia Europeană (CE) a declarat că ar putea prelungi restricţiile privind importurile de cereale ucrainene şi după data de 5 iunie, dacă vor continua condiţiile excepţionale.