Procurori detașați la Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) riscă să rămână fără funcție. Potrivit unui proiect de lege, ce ar putea fi examinat de Parlament pe 22-23 iunie, urmează a fi îmbunătățit mecanismul de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, scrie TV8.md
Proiectul își propune și o schimbare prin interzicerea delegării procurorilor în procuraturile specializate, dacă aceștia au mai puțin de 4 ani de experiență, dar și scoaterea procurorilor interimari în afara legii. Potrivit avocatei Cristina Ciubotaru, aceste modificări legislative ar putea afecta soarta dosarelor de rezonanță.
„Un alt obiectiv nedeclarat în nota informativă și titlul proiectului este scoaterea procurorilor interimari și delegați în procuraturile specializate în afara legii, chiar din momentul publicării noilor modificări”, a scris Ciubotaru, pe Facebook.
Potrivit avocatei, schimbarea ar putea afecta în special dosarele aflate în gestiunea procuraturilor din Capitală, în care activează cel puțin 25 de procurori interimari și mai mulți procurori delegați. Ciubotaru menționează că acești procurori nu vor mai putea emite niciun act procesual în cadrul anchetelor și proceselor de judecată în derulare, deoarece durata interimatelor și a delegărilor lor va fi depășită în momentul publicării modificărilor legislative, iar aceștia se vor regăsi automat în afara prevederilor legale.
Cristina Ciubotaru mai consideră că deși limitarea numărului de procurori interimari și delegați ar putea fi justificată, intrarea în vigoare a acestor modificări nu poate fi imediată, având în vedere importanța și complexitatea dosarelor de rezonanță.
„Nu zic că interimatele și delegările nu ar trebui limitate, dar intrarea în vigoare a acestor modificări – date fiind realitățile în care sunt gestionate o bună și importantă parte din dosarele de rezonanță – nu poate fi de azi pe mâine, fără a permite o tranziție adecvată. Cu atât mai mult cu cât promovarea unor consecințe atât de grave se face așa, ca printre altele, cu ocazia promovării a unui cu totul alt tip de modificări”, a spus avocata.
Ciubotaru a ținut să evidențieze și o altă modificare prevăzută în proiectul de lege, prin care procurorului general interimar i s-ar permite să schimbe imediat toți procurorii interimari cu alții, fără a fi nevoie de reconfirmarea sau numirea lor de către Consiliul Superior al Procurorilor. „Stranie abordare”, a punctat avocata.
Subiectul a fost discutat și în cadrul ediției din 14 mai a emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu crede că este necesară schimbarea legii. Potrivit acesteia, șefii instituțiilor trebuie să își aleagă echipa, să aibă posibilitatea de a delega procurori.
„Eu nu văd de ce e necesar să schimbăm legea. Din punctul meu de vedere, noi, ca șefi ale acestor instituții, trebuie să avem discreția să ne alegem pe cine vrem noi să aducem să delegăm. Noi știm ce ne trebuie ca instituție într-un anumit moment. Dacă ne trebuie un procuror din altă parte, care are doar doi ani de experiență, eu cred că noi ca șefi ar trebui să avem posibilitatea de a delega procurori.
Nu văd de ce e necesar să punem careva limite la un mandat al unei persoane delegate. Noi ar trebui să avem cât mai multă discreție să putem gestiona instituțiile pe care suntem responsabili. Noi suntem cei care trebuie să livreze rezultate și ar trebui să avem capacitatea de a lua decizii ce vizează colectivul, echipa cu care vrem să lucrăm”, a declarat Dragalin.
Șefa PA a mai precizat că 20% dintre procurorii de la PA sunt delegați și că aproape toți din ei ar avea mai puțin de 5 ani de experiență.
Dacă vor fi făcute schimbări, dosarele de rezonanță, precum cele care îl vizează pe ex-președintele Igor Dodon, oligarhul Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, ar urma să fie repartizate la procurorii pe funcție în Procuratură, spune procurorul general interimar, Ion Munteanu.
Acesta crede că mecanismul de delegare trebuie utilizat excepțional în situația în care o instituție a Procuraturii sau o subdiviziune a Procuraturii este în imposibilitate de activitate. Totodată, Munteanu consideră că procurorii cu mai puțin de 5 ani de experiență sunt eficienți.
„Din propria experiență, pe bună dreptate, pot afirma că procurorii cu experiență de până la 5 ani sunt foarte eficienți, au o dorință de a se manifesta, de a învăța, sunt foarte curajoși. Plus, în momentul în care îți vine un procuror delegat la PA, nu-i dai primul dosar de cea mai mare complexitate. Îl formezi pe acest procuror, în jumătate de an, tu îl testezi în așa fel încât tu știi exact care sunt limitele acestui procuror și dacă el este integru și corect, credeți-mă că își găsește locul și în procuraturile specializare și poate lucra eficient”, a punctat Ion Munteanu.