O nouă rundă de negocieri în formatul 1+1 a avut loc astăzi la sediul OSCE de la Bender. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, s-a întâlnit cu așa zisul ministru de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev. La eveniment au mai participat reprezentanții actorilor din formatul de negocieri 5+2. În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe subiecte de interes din procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, scrie Deschide.md
Vicepremierul pentru Reintegrare a accentuat situația alarmantă în domeniul respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană și unele cazuri individuale (Pleșcanov V., Ermurachi A., Dudnic Vl., Pogorlețchii V.) de persecutare ilegală și abuzivă a cetățenilor Republicii Moldova, cu apelul de a fi restabilite drepturile fundamentale lezate și de a avea o implicare mai activă a OSCE în vederea încetării persecuțiilor și respectării standardelor dreptului internațional.
Serebrian a reiterat necesitatea asigurării accesului neîngrădit în regiune a apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și a solicitat excluderea restricțiilor și interdicțiilor nominale menținute pentru persoanele aflate în exercitarea profesiei.
A fost solicitat și accesul necondiționat și nelimitat al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.
La fel, vicepremierul a cerut din nou să se renunțe la condiționalități politice și să se faciliteze trecerea nestingherită a materialelor de construcție și a mijloacelor de transport antrenate în lucrările de reparație a drumurilor locale de pe sectoarele Corjova, Roghi, Cocieri și Molovată Nouă din raionul Dubăsari, blocate în prezent de către Tiraspol.
La acuzațiile Tiraspolului privind pretinsa blocare de către Chișinău a autorizării importului în regiune a unui dispozitiv medical destinat pentru tomografia computerizată s-au enumerat condițiile necesare de întrunit în acest sens, inclusiv în partea ce ține de obligativitatea luării la evidența organelor naționale competente a beneficiarului acestui echipament și a conformării la rigorile de securitate radiologică în vigoare.
Referitor la activitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din Tiraspol și Râbnița a fost menționată necesitatea gestionării aspectelor tehnice în vederea documentării cu plăci neutre în conformitate cu cerințele cadrului normativ în vigoare.
Cu privire la insistența Tiraspolului de a obține garanții de securitate în procesul de liberă circulație a exponenților din regiune pe malul drept și peste hotare în lumina recentelor amendamente la legislația penală a Republicii Moldova s-a remarcat că acest subiect este politizat excesiv și că, în realitate, situația e inversată, deoarece anume Tiraspolul menține infrastructura posturilor neautorizate de control, supune cetățenii verificărilor și interogărilor abuzive, impune diverse bariere, menține liste ale persoanelor indezirabile în regiune.
Atât Chișinăul, cât și Tiraspolul au evocat necesitatea menținerii dialogului în formatul de lucru al reprezentanților politici și de a relansa reuniunile grupurilor de lucru sectoriale, în mod prioritar a experților din sfera ocrotirii sănătății, protecției mediului ambiant și infrastructurii drumurilor.